Skip to main content
Please wait...

Kanton i Općina: Potpisan sporazum o izgradnji objekta Osnovne škole „Pofalići“

mediha.zugic (15, Oct 2021)

Ministrica  za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović potpisali su danas Sporazum o poslovnoj saradnji, radi zajedničke realizacije projekta izgradnje objekta Javne ustanove Osnovna škola „Pofalići“, sa vanjskim uređenjem i izgradnjom pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnik Zavoda za izgradnju KS Mirsad Okerić i direktorica OŠ „Pofalići” Suvada Muftić.

Nacrt je dobio saglasnost Skupštine KS i Općinskog vijeća Novo Sarajevo, čime su se stekli uslovi za potpisivanje Sporazuma i pokretanje planiranih aktivnosti.

„Projekcija za izgradnju ove škole iznosi oko 8.000.000 KM, a Ministarstvo će u narednoj budžetskoj godini aplicirati na sredstva do 4.000.000 KM u svrhu realizacije prvog dijela projekta. Stanovnici ovog dijela Kantona Sarajevo dugo čekaju ovakvu školu koja će biti najbolja u ispunjavanju pedagoških standarda i normativa", naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Potpisani Sporazum je osnov za izdavanje urbanističke saglasnosti i provođenje daljnih projektnih aktivnosti, od eksproprijacije i parcelacije građevinskih cjelina, prenosa prava vlasništva sa Općine na Kanton Sarajevo na građevinskom zemljištu planiranom za izgradnju škole, izdavanja odobrenja za građenje, te obezbjeđenja sredstava za realizaciju projekta i u konačnici izgradnju objekta Osnovne škole „Pofalići“ sa vanjskim uređenjem i projekta izgradnje pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

„Zajednički nastavljamo rad ka našem cilju da građani i građanke Pofalića što prije dobiju novu savremenu školu, jer je postojeća neuslovna za odvijanje nastave“, istakao je načelnik Tanović.

Idejnim projektom predviđena je površina nove škole na oko 6.000 metara kvadratnih, kao i vanjska površina oko 2.700 metara kvadratnih. Bit će namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene. Sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Osnovnu školu „Pofalići“ trenutno pohađa 575 učenika. Odgojno-obrazovni rad u ovoj školi odvija se u objektu koji je izgrađen 60-tih godina, i to privremenog karaktera.

„Tim prije, ovaj današnji događaj je za mještane Pofalića, za naše učenike i za nastavno osoblje izuzetno važan“, kazala je direktorica OŠ „Pofalići“ Suvada Muftić.

Gradnja nove škole u Pofalićima je predviđena u blizini sportskog igrališta u ulici Zahira Panjete. S obzirom da  je ovo jedan od najstarijih školskih objekata na području Općine Novo Sarajevo, izgradnjom novog objekta uveliko će se unaprijediti kvalitet odvijanja nastave, kako za učenike tako i za nastavnike.