Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje učestvovalo na UNESCO konferenciji o Medijskoj i informacijskoj pismenosti za javno dobro

azra.djozo (25, Oct 2021)

Regionalna konferencija Jugoistočne Evrope "Medijska i informacijska pismenost za javno dobro" održana je prošle sedmice u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu. Domaćin cjelodnevne konferencije bila je pomenuta organizacija, odnosno njen dio zadužen za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO. Konferencija je organizirana povodom obilježavanja Svjetske sedmice medijske i informacijske pismenosti 2021.

Na konferenciji, koja je održana u hibridnom formatu, sudjelovali su relevantni akteri iz regije uključeni u medijsku i informacijsku pismenost (MIP). Uvodni govor i pozdravnu poruku uputio je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu - Regionalni biro UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi.

Službeni program konferencije započeo je panelom "Trenutno stanje u Jugoistočnoj Evropi za MIP: omogućavanje održive integracije kroz formalno obrazovanje i institucionalni okvir", na kojem su o temi diskutovali ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministrica obrazovanja, omladine i sporta Albanije Evis Kushi, te vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Emir Vajzović.

Ministrica Hota-Muminović je naglasila važnost integracije medijske i informacijske pismenosti u obrazovni proces, te kreiranje institucionalnog okvira za ovu značajnu oblast. 

Istog dana održana su još tri panela i to "Medijska i informacijska pismenost na terenu: implementacija pristupa, strategija i akcionih planova", zatim "Mladi u akciji rješavanja štetnog online sadržaja" te "Uloga medijske i informacijske pismenosti u osnaživanju novinarstva na internetu".

U okviru konferencije predstavljena je regionalna SeeMIL platforma čija svrha je prikupljanje informacija o napretku postignutom u oblasti MIP-a, kroz različite projekte implementirane u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj.

Događaj finansiran sredstvima Europske unije pratilo je i Vijeće mladih za Jugoistočnu Evropu - grupa mladih i talentovanih novinara iz Jugoistočne Evrope i Turske, a učestvovalo je čak 22 govornika, te skoro 200 online učesnika. 

Konferenciju su pratili učesnici iz Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Turske, te manji dio publike iz Ujedinjenog kraljevstva, Nizozemske, Belgije, Francuske, SAD-a i Austrije.