Skip to main content
Please wait...

Skupština KS utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS, izmjenom se potpuno ukida naknada za općekorisne funkcije šuma i osigurava njihova efikasnija zaštita

lamija.bojadzic (15, Dec 2021)

Skupština Kantona Sarajevo sinoć je na redovnoj 46. sjednici utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS kojim se rješavaju pitanja vezana za upravljanje, gospodarenje i čuvanje šumskog dobra, kao i potpuno ukidanje parafiskalnog nameta za općekorisne funkcije šuma koji je izmjenom ovog zakona u martu ove godine smanjen za 50%.

„Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je još u martu ove godine iskazalo je opredjeljenje za unapređenje poslovnog ambijenta, između ostalog, i kroz ukidanje parafiskalnih nameta s ciljem rasterećenja privrede, što je uz sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu šuma bio jedan od razloga za pripremu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo“, naveo je ministar privrede Adnan Delić tokom izlaganja na sjednici Skupštine KS.

U skladu s navedenim, Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS u potpunosti je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma koju su bili dužni plaćati svi poslovnih subjekti koji obavljaju poslovnu djelatnost na području našeg kantona.

„Kako bi se obezbijedilo finansiranje aktivnosti kojima je svrha zaštita i unapređenje stanja šuma i šumskog zemljišta predviđeno je da se za ove namjene, umjesto dosadašnjeg načina osiguranja sredstava kroz OKFŠ, ista obezbjeđuju iz Budžeta Kantona Sarajevo u rasponu od 0,5% do 2%, od poreznih i neporeznih prihoda u Budžetu za prethodnu godinu“, pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da je, na osnovu analiza prihoda koji su se ostvarivali po osnovu uplata naknada za općekorisne funkcije šuma i predloženog izdvajanja novčanih sredstava iz Budžeta, visina ovih sredstava približno ista, te da će se shodno tome moći i dalje nesmetano finansirati aktivnosti, kao što su izrada i revizija kantonalnog šumsko-razvojnog plana, izrada šumsko-privrednih osnova za državne i privatne šume, nadzor nad prikupljanjem podataka za izradu šumsko-privrednih osnova za državne i privatne šume, obnove šuma od posljedica elementarnih nepogoda, prenamnoženja insekata, požara i slično, unapređenja proizvodnje šumskog reprodukcionog materijala, aktivnosti očuvanja i unapređenja bioraznolikosti šumskih ekosistema, te aktivnosti iz proširene biološke reprodukcija šuma u obimu većem od onog koji je predviđen šumsko-privrednom osnovom. Kako je naglasio ministar Delić, osim navedenog, novom zakonskom regulativom unapređuje se i zaštita šuma i šumskog zemljišta, između ostalog, kroz praktičniju organizaciju zaštite šuma i rigorizniju kaznenu politiku za prekršioce Zakona.

Sveobuhvatnom analizom aktivnosti na zaštiti šuma i šumskog zemljišta, došlo se do zaključka da dosadašnji način nije dao zadovoljavajuće rezultate, naprotiv pokazao je niz manjkavosti. Iz tog razloga, smatramo da je neophodno da neposredno čuvanje šume koje je do sad bilo u nadležnosti Ministarstva privrede-Uprave za šumarstvo mora biti u nadležnosti KJP “Sarajevo-šuma” d.o.o., kao korisnika šuma.

„Smatramo da će prenošenjem nadležnosti čuvanja šuma na korisnika šuma dati bolje rezultate iz više razloga. Naime, ako KJP 'Sarajevo-šume' gospodari šumama, logično je da je ono kao korisnik dužno da obezbijedi adekvatno čuvanje šuma putem organizovane čuvarske službe, a ne da čuvanje šuma obezbjeđuje Ministarstvo privrede putem Uprave za šumarstvo, a da pri tom preduzeće šumskim resursom gospodari bez ikakve odgovornosti u pogledu čuvanja šume od bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji“, naveo je ministar Delić.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da čuvari šuma počiniocima prekršaja u šumi na licu mjesta izdaju prekršajni nalog, što predstavlja značajnu novinu u odnosu na prethodni Zakon, a s ciljem adekvatne i neposredne zaštite šuma od ilegalnih aktivnosti i počinioca istih.

„Ukoliko čuvari šuma ne bi provodili aktivnosti na zaštiti šuma, odnosno blagovremeno obilježavali i evidentirali štete i poduzimali daljne neophodne radnje, Zakon predviđa dužnost korisnika šuma da nadoknadi štetu i istu uplati u Budžet Kantona Sarajevo na osnovu Rješenja šumarskog inspektora, te prekršajno odgovara kao pravno lice, kao i čuvar šuma koji je odgovorno lice u pravnom licu, što do sada nije bilo moguće“, pojasnio je ministar Delić. Dodao je i kako smatra da će korisnik šuma u organizaciji čuvarske službe moći na lakši i jednostavniji način istu organizovati, kao i poduzimati aktivnosti rotacije čuvara šuma po čuvarskim rejonima.

„Sigurno je i da će bolje provoditi i eventualno sankcinisanje nesvjesnih i neodgovornih čuvara šuma, organizovati noćne dežure i dežure u vrijeme praznika, prevoz i deponovanje oduzetih šumskih proizvoda i slično“, kazao je ministar Delić. Novim zakonom preciziraju se i prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu, jasnije definira šuma s posebnom namjenom, kao i postupak i nadležnosti za proglašenje šuma s posebnom namjenom, podizanje kvaliteta gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, te ukidanje naknade vlasnicima privatnih šuma za troškove stručnih poslova koje obavlja Uprava za šumarstvo.

Navedene izmjene, posebno one koje se odnose na regulisanje propisa vezanih za čuvanje šuma, trebale bi, osim boljeg gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, potaknuti i vlasnike privatnih šuma na bolje gospodarenje šumama u privatnom vlasništvu.