Skip to main content
Please wait...

Obilježena godišnjica smrti generalmajora Huseina Tursunovića

benamin.turkovic (10, Jan 2022)

Povodom godišnjice smrti, delegacija Kantona Sarajevo koju je predvodio ministar za boračka pitanja Omer Osmanović danas je u haremu Alipašine džamije položila cvijeće na mezar generalmajora Huseina Tursunovića – Tursuna.

"Prošle su tri godine od prerane smrti našeg komandanta, generalmajora i dobitnika 'Zlatnog ljiljana' rahmetli Tursuna. Uvijek ćemo se s ponosom sjećati njegovog izuzetnog doprinosa našoj zajedničkoj borbi i odbrani od agresije", kazao je između ostalog ministar Osmanović u svom prigodnom obraćanju prisutnima.

Naglasio je i kako u potenciranju i njegovanju kulture sjećanja posebno mjesto ima baš generalmajor Tursunović.

Prema riječima njegovih saboraca i prijatelja bila je privilegija i čast boriti se rame uz rame sa rahmetli Huseinom, koji svoje vojnike "nije predvodio dvogledom, već je jurišao prvi ispred njih".

Malo ljudi zna da je bio član ZENGI u Hrvatskoj i borio se protiv agresora na Plitvicama, te sudjelovao u borbama za deblokadu Dubrovnika.

"U martu 1992. godine se vraća u BiH i priključuje se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Ratni put, kao komandanta 'Crnih labudova', doveo ga je i u Fojnicu, gdje je jedno vrijeme sa svojom jedinicom bio stacioniran u blizini ovog bosanskog gradića", podsjetio je jedan od njegovih saboraca.

Nakon odbrane ovog grada, svoj put nastavlja u Kaknju i drugim gradovima, a 1995. godine postavljen je za komandanta 145. lahke brigade koja je formirana u Fojnici.

"Uvijek je bio spreman pomoći ljudima, kako u ratu tako i u miru", prisjetili su ga se ovim riječima njegovi saborci danas.

Ostavio je neizbrisiv trag u životu svih onih koji su ga poznavali, a posebno onih sa kojima je radio. Tokom vojne karijere obavljao je niz značajnih i odgovornih dužnosti.

Sa svojom rodnom Srebrenicom koju je nosio u srcu, izvršavajući dužnosti i obaveze koje su mu povjeravane, sticao je nove kolege i prijatelje širom Bosne i Hercegovine.

Bio je i vođa, i komandant, ali i saborac i dobar prijatelj.

Dao veliki lični i profesionalni doprinos osnivanju i razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Na dužnosti u OSBiH bio je do februara 2018. godine, kada je penzionisan sa dužnosti komandanta Komande za podršku i sa činom generalmajora.