Skip to main content
Please wait...

KS: Planirano popuštanje epidemioloških mjera i izrada novog Metodološkog uputstva za vrtiće i škole

mediha.zugic (22, Feb 2022)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je danas radni sastanak sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, prof. dr. Aidom Pilav. Teme razgovora bile su važeće mjere i naredbe Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba, kao i trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, odnosno u predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama.

Direktorica Pilav je istakla da je epidemiološka situacija dosta povoljnija, te da se može očekivati popuštanje postojećih epidemioloških mjera. Također je istakla da otvorenost škola nije doprinijela povećanju broja oboljelih građana Kantona Sarajevo.

Ministrica Naida Hota-Muminović je ovom prilikom iznijela određene prijedloge i sugestije koje su joj nominovali direktori i nastavnici škola, kao i Vijeće roditelja, a koji se tiču Metodološkog uputstva za prevenciju i kontrolu infekcije koronavirusom i oboljenja Covid 19 u predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama. Također, istakla je da je neophodno revidirati postojeće Metodološko uputstvo, kako bi se prilagodilo sadašnjim potrebama i rizicima u školama, a u skladu sa važećim naredbama i preporukama.

Ministrica i direktorica su istakle da je od esencijalnog značaja da djeca redovno pohađaju nastavu u školama. Najavile su da bi obrazovnim ustanovama početkom naredne sedmice trebalo biti  dostavljeno novo uputstvo o postupanju.