Skip to main content
Please wait...

Vlada KS: Nastavak pomoći MUP-u BPK Goražde

mediha.zugic (24, Mar 2022)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dodijelit će na korištenje terensko motorno vozilo MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada KS je na današnjoj sjednici dala saglasnost za dodjelu vozila, a na osnovu zahtjeva za pomoć koji je uputio MUP BPK. Terensko vozilo neophodno je za obavljanje poslova i  zadataka u naseljenim mjestima koja su udaljena od sjedišta policijskih stanica u ovom kantonu, a  do kojih se, zbog konfiguracije terena i loših putnih komunikacija, može doći samo terenskim vozilima.

Kako je istaknuto, Vlada i MUP KS nastavljaju pružati materijalno-tehničku policiji BPK, radi unapređenja izvršavanja poslova i zadataka.

Još 2019. godine, resorni ministar Admir Katica inicirao je dodjelu finansijske kao i materijalne pomoći MUP-u ovog kantona, zbog teškog položaja uposlenih kao i nedostatka opreme i sredstava za rad.

Kroz preraspodjele sredstva iz neutrošenih budžetskih rezervi, Vlada KS je tokom 2019. godine dodijelila MUP-u BPK Goražde 60.000 maraka za nabavku opreme, te 125.000 za školovanje policijskih kadrova.

Donirana su i tri motorna vozila, dva motocikla, kao i uređaj za mjerenje brzine vozila sa fotoregistracijom, uniforme i oružje te druga materijalno-tehnička sredstva.

Iste godine, Vlada KS je izdvojila i 200.000 KM kao pomoć Unsko-sanskom Kantonu za upravljanje migrantskom krizom.