Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota Muminović: Uloga asistenata i članova Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju od ogromnog značaja

mediha.zugic (25, Mar 2022)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je danas sastanak sa članovima Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju  u KS.

Ministrica je razgovarala sa članovima tima o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću u radu, o mogućnostima unapređenja njihovog rada, kao i rješavanju njihovog radno-pravnog  statusa. Tema razgovora bili su i nedavno usvojeni zaključci Skupštine Kantona Sarajevo o unapređenju inkluzije u Kantonu Sarajevo.

Zaključci za unapređenje odgojno-obrazovnog rada s djecom i učenicima sa teškoćama u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i centrima KS predviđaju, između ostalog, dodatni angažman stručnog kadra za rad u Mobilnom stručnom timu, odnosno da se poveća broj angažiranih asistenata u predškolskim i školskim ustanovama, kao i broj stručnog kadra u zdravstvenom sistemu po postojećoj sistematizaciji. Vlada KS, između ostalog, donijet će posebni program za interresorno unapređenje inkluzije u Kantonu Sarajevo i imenovati radnu grupu za realizaciju i praćenje provedbe aktivnosti programa.

„Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti sigurna i podržavajuća mjesta, bez nasilja, netrpeljivosti i diskriminacije po bilo kojem osnovu. Upravo u izgradnji kulture sigurnih i inkluzivnih škola, osim nastavnika i stručnih saradnika u školama, značajnu ulogu imaju asistenti i članovi Mobilnog stručnog tima koji imaju zadatak da učeniku sa teškoćama pomognu pri savladavanju različitih prepreka kako bi se uspješno integrirao u sve procese odgojno-obrazovnog rada u školi“,  istakla je ministrica Hota-Muminović ovom prilikom.

Članovi Mobilnog tima su zahvalili ministrici na ukazanom povjerenju i naporima koje čini kako bi se poboljšao rad Mobilnog tima i općenito unaprijedila inkluzija u Kantonu Sarajevo.

Mobilni stručni tim Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini broji 54 člana, među kojima je 18 psihologa, 18 edukatora-rehabilitatora i 18 logopeda.

Oni su podrška razvoju inkluzivnog obrazovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama, u različitim segmentima kao što su: pomoć pri izradi individualno prilagođenih i individualno edukacijskih programa, podrška nastavnicima i asistentima u radu sa  djecom/učenicima sa teškoćama, rad sa roditeljima, individualni rad sa djecom/učenicima i slično.

Članovi Mobilnog stučnog tima su trenutno raspoređeni u 18 odgojno-obrazovnih ustanova.