Skip to main content
Please wait...

Umjetnička instalacija u ulici Kulovića povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva: Bijelo platno kao štit od snajpera i jela po ratnim receptima

mediha.zugic (4, Apr 2022)

U okviru programa obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, od 4. do 9. aprila, danas je u ulici Kulovića upriličena multimedijalna instalacija grupe umjetnika.

U znak sjećanja na najteže dane za Sarajlije, simbolično je postavljeno bijelo platno koje je u ratu služilo kao štit od snajperista, te je upriličena prezentacija jela po ratnim receptima. Na platnu se emituju slike iz ratnog perioda koje je snimio Milomir Kovačević Strašni.

Premijer KS Edin Forto istakao je da ovu godišnjicu najvećim dijelom obilježavamo kulturnim programom, te da su pripremljeni brojni sadržaji. Poručio je kako je je veoma važno njegovati kulturu sjećanja, kao i zajedništva, jer Sarajevo jeste simbol multikulturalnosti i kao takvo se branilo pod opsadom.

"Veoma je važno kako prenijeti istinu na buduće  generacije koje će sa njom krenuti naprijed, a neće ostati zaglavljene u prošlosti. Struka, nauka, kultura su ključne i moraju biti uključene u njegovanje kulture sjećanja, da bi budući naraštaji na najbolji način naučili šta se tačno dešavalo ali i kako se s tim suočiti i krenuti naprijed“, poručio je premijer Forto ovom prilikom.

Iz programa je izdvojio izložbu “Pravednici-Tragovi humanosti“,  fotoreportera Damira Šagolja, koja govori o ljudima koji su svoje živote dovodili u pitanje da bi pomogli drugima. Bit će otvorena sutra , u Bosanskom kulturnom centru i trajat će do 30. aprila.

U okviru  programa „Opsada Sarajeva 1992-2022. – Dani sjećanja“, večeras će u Narodnom pozorištu biti održana svečana akademija,  uz nastup Sarajevske filharmonije.