Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović na otvorenju izložbe o Osmanu Đikiću: Nema boljih mjesta za učenje od naših muzeja

benamin.turkovic (20, Apr 2022)

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je otvorena je izložba povodom 110. godišnjice smrti bosanskohercegovačkog književnika Osmana Đikića.

Prisutnima su se, ovom prilikom, obratili ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić, direktorica Muzeja Šejla Šehabović i autorica izložbe i kataloga Đana Kukić.

Ministrica Hota-Muminović je istakla da proces podučavanja mora biti dislociran i da ne može biti ograničen samo na učionicu.

„Tajna uspjeha je kada svako mjesto pretvorimo u priliku za učenje. Nema boljih mjesta na kojima stvaramo priliku za učenje od naših muzeja, koji nam daju poseban povod da pohodimo ove hramove znanja. Aktivno sudjelovanje u procesu učenja i kulture moramo hitno staviti na raspolaganje našoj djeci. Nadam se da ćemo u ovom fonu krenuti u reformaciju procesa podučavanja naših učenika“, navela je ministrica Hota-Muminović.

Otvarajući izložbu, Kodrić je podsjetio da „Preporod“ i ovaj Muzej sarađuju već godinama, te da će ovakvim izložbama obilježavati godišnjice istaknutih stvaralaca iz oblasti književnosti.

„Đikić je sigurno jedna od značajnih ličnosti naše književne i kulturne povijesti, jedan od naših preporoditelja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, onih pojedinaca koji su zapravo stvarali književnost, kulturu i svijet u kojem živimo i onakav kakav danas poznajemo“, naveo je Kodrić.

Kukić je istakla da je u kratkom roku uspjela prikupiti eksponate koji su pohranjeni u Arhivu BiH, Gazi Husrev-begovoj biblioiteci, Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine i Arhivu Brčko Distrikta. Naglasila je da je svaki eksponat, bilo da je u pitanju rukopis, fotografija, novinski članak, časopis ili objavljeno djelo Osmana Đikića, od velike koristi za produkciju kataloga i izložbe, koja je otvorena do kraja ovog mjeseca.