Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto, ministrica Hota-Muminović i komesar Selimović održali vanrednu press konferenciju: Dojave o postavljenim bombama u školama tretirat će se kao teroristički čin

azra.djozo (25, May 2022)

Policija Kantona Sarajevo je u jutarnjim satima obaviještena da je više škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi.

Ubrzo nakon toga, stigla je informacija da je dojavljeno da je bomba postavljena i u zgradu Vlade KS i zgradu Općinskog suda u Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota - Muminović i policijski komesar Nusret Selimović su ovim povodom održali vanrednu press konferenciju u blizini zgrade Kantona Sarajevo.

Na početku press konferencije, premijer Forto je kazao da policija u punom kapacitetu radi svoj posao, te da se u ovom trenutku vrše svi potrebni pregledi.

Kako je naveo, u koordinaciji su sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

"Do ovog trenutka ništa nije pronađeno. Želim pozvati građane i medije da ne objavljujete nikakve neprovjerene informacije. Bitno je da svako radi svoj posao. Slične pojave dešavale su se i u regiji, čim bude policija imala više podataka to ćete znati", rekao je premijer Forto, te naglasio kako je sve u redu, kao i da policija u punom kapacitetu radi svoj posao.

Istakao je da je između 100 i 110 ustanova dobilo dojave o bombama.

Ministrica Hota – Muminović je objasnila kako se radi o dojavama u sve osnovne škole i otprilike u pola srednjih škola, u kojima nastavu pohađa blizu 18.000 učenika.

“Mi smo u stalnom kontaktu sa direktoricama i direktorima srednjih i osnovnih škola. Oni su, naravno, poduzeli sve propisane korake u kontekstu postupanja u ovim situacijama, u okviru kojih su učenici i nastavnici napustili zgrade škola”, precizirala je ministrica Hota - Muminović i dodala kako će direktori koji su kontaktu sa resornim ministarstvom i službenicima policije donijeti odluke o daljem režimu nastave.

Istakla je i kako procesi kontradiverzione zaštite – KDZ-a u nekim školama ide brže u nekim sporije.

Također je navela i kako očekuje da će nastavni proces biti nastavljen sutra, 26. maja.

Komesar sarajevske policije Selimović je izjavio da će se dojave o postavljenim bombama tretirati kao teroristički akt.

On je istakao da kantonalna policija sarađuje s Federalnom upravom policije, MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Graničnom policijom.

Naveo je da je prihvaćena pomoć drugih policijskih tijela zbog obima posla.

Poručio je da će se nastojati da se policijske aktivnosti provedu u što kraćem roku kako bi se nastava nastavila što prije.

"Jutros je održan hitan satanak u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Prema dosadašnjim informacijama, sve ukazuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizam i bit će tretirano kao takvo. FUP će pod nadzorom tužilaštva i uz pomoć drugih policijskih agencija biti nosilac aktivnosti u identifikovanju počionica ovog krivičnog djela", potcrtao je Selimović.

Ukazao je da dvije telefonske dojave o postavljenoj bombi u zgradi Općine Centar, u kojoj se nalazi i kantonalna vlada, nisu povezane s ostalim dojavama. Prema njegovim riječima, intenzivno se radi i na otkrivanju onih koji u povezani s ovim slučajem.

Izrazio je nezadovoljstvo što se i dalje mogu kupiti prepaid kartice bez ustupanja ličnih podataka, a koje se zbog toga mogu zloupotrebljavati.

Istakao je da se nedavna iskustva iz Srbije o ovakvim dojavama mogu iskoristiti u rasvijetljavanju slučaja, te da se već stupilo u kontakt sa srbijanskom policijom.

Kako je komesar Selimović kazao, troškovi jednog KDZ pregleda su ogromni.