Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto: Realni sektor je najzdravij dio našeg društva

benamin.turkovic (9, Sep 2022)

Na današnjoj petoj sjednici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo kao gost pozvan je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca KS Nijaz Skenderagić je napomenuo da je komunikacija Udruženja i Vlade KS u proteklom periodu bila kvalitetna i rezultirala je konkretnim potezima koji su olakšavali njihov rad.

“Mi smo Vlada koja na drugačiji način gleda prema poslodavcima i realnom sektoru, koji su najzdraviji dio našeg društva. Bez onog što oni rade, a to je preuzimanje rizika, investiranje, zapošljavanje…nema Vlade, javne uprave, nema države", rekao je u svom obraćanju premijer Forto.

 Osvrnuo se na i pogrešnu percepciju prema realnom sektoru koja je prisutna u javnosti, prema kojoj su privatnici “izrabljivači”.

“Ukinuli smo parafiskalne namete, posebne naknade za šume. To nisu revolucionarni potezi, ali pokazuju volju i opredjeljenje. Koliko god vama to malo iznosilo na poslovnim bilancama, teško je političkom sistemu uzeti 5,5, miliona maraka godišnje samo za jedan namet. Krajnji cilj vladinih napora treba biti atmosfera u kojoj na vaše zahtjeve gledamo kao naš program i sklonimo se s vašeg poslovnog puta", između ostalog je rekao premijer Forto.

U vrijeme pandemije Covid19, Vlada KS je bila jedina kantonalna vlada koja je u 2021. godini pomogla poslodavce kroz poticaje. Bilo je dovoljno da ispunjavaju dva uslova - plaćeni porezi i da nisu otpuštali radnike u vrijeme pandemije i svi su bez iznimke dobili poticaje.

“Zahvaljući trudu ministra privrede Adnana Delića, pomoć je bila pravovremena i sve se odvijalo bez problema”, kazao je premijer Forto.