Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović i predsjedavajući Đozo u posjeti: OŠ "Hasan Kaimija" divan je primjer posvećenog služenja misiji da svijet učinimo boljim mjestom

benamin.turkovic (31, Oct 2022)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo posjetili su danas Osnovnu školu "Hasan Kaimija" na Cicinom Hanu.

Tom prilikom su se uvjerili u pozitivne promjene zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja, kako je danas potcrtano, neće izostati ni u narednom periodu. Zbog unapređenja rada škole, direktorica Amra Đip ministrici Hota-Muminović i predsjedavajućem Đozi, ovom prilikom, uručila je zahvalnice, te Monografiju škole.

Govoreći o konkretnim projektima, ministrica Hota-Muminović je objasnila da je ovo jedna od 10 škola koje su dobile sredstva za rekonstrukciju toaleta, u ukupnom iznosu od 145.000 KM, te da je kabinet informatike obuhvaćen nabavkom računara.

"Veoma je važno da nikada ne izgubimo širu sliku iz vida - da obrazovanje ima naglašenu privilegiju da najdirektnije kreira budućnost. Za to nam treba dobar ambijent, ali što je još važnije za to nam trebaju osnaženi profesionalci u obrazovanju koji su svoj posao birali, jer vole biti u misiji. Mislim da je Osnovna škola 'Hasan Kaimija' divan primjer te misije", navela je ministrica Hota-Muminović.

Predsjedavajući Đozo je kazao da ga najljepše uspomene vežu za ovu školu, jer je odrastao u njenoj blizini i bio je đak ove škole. Podsjetio da je škola na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu bila na prvoj liniji, te da je objekt služio u obrani grada, jer su u njemu bile smještene ambulanta, kuhinja...

"Zbog toga me, osim onih najljepših, za ovu školu vežu i neki od najtežih trenutaka mog života. Ovom prilikom, zahvalio bih se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i ministrici Hota-Muminović na pomoći ovoj školi. Od nekada srušenog objekta, ova škola danas ni po čemu ne zaostaje za drugim, ima sve što je učenicima i nastavnicima potrebno. Izuzetno mi je zadovoljstvo da je to tako. Općina, a nadam se i Ministarstvo, će nastaviti pomagati ovu školu", naveo je predsjedavajući Đozo.

Direktorica Đip zahvalila je ministrici Hota-Muminović i predsjedavajućem Đozi na posjeti. Istakla je njihov rad i trud koji je usmjeren na poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa.

"Posebna nam je čast što je ministrica Hota-Muminović prepoznala potrebe naše škole, što su ona i Ministarstvo pomogli da se stvore ljepši, bolji i ugodniji uslovi za naše učenike", navela je, između ostalog, direktorica Đip.

Alma Klino, članica Školskog odbora, u ime roditelja danas je podijelila zadovoljstvo odnosom nastavnog i svog drugog školskog osoblja prema đacima.

"Kroz cijelo školovanje moje djece osjećala sam sigurnost i potpuno povjerenje, jer znam da djecu predajem u kolektiv koji ne vodi brigu samo o obrazovanju, nego daje maksimum svojih kapaciteta i na ostale ljudske vrijednosti. Uz maksimalnu brigu osoblja, i djeca jedna drugima pomažu, uvijek su složni", istakla je Klino, kazavši da škola djeluje kao jedna velika porodica.