Skip to main content
Please wait...

Nastavljene edukacije nastavnika, ministrica Hota-Muminović poručuje: Želimo škole učiniti mjestima gdje će se učenici osjećati ugodno

benamin.turkovic (10, Jan 2023)

Nastavak stručnog usavršavanja za oko 500 nastavnika u Kantonu Sarajevo, o temi „Kurikuralna reforma - podučavanje prema ishodima učenja“, koje organizuje Javna ustanova Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, održava se u Sarajevu.

Stručno usavršavanje, koje je počelo jučer, a traje i danas, ima za cilj osnažiti nastavnike koji će školske 2023/2024. godine izvoditi nastavu u prvim i petim razredima osnovnih škola, te prvim razredima srednjih škola, prema nastavnim planovima i programima s definiranim ishodima učenja, odnosno mjerljivim pokazateljima znanja koje je učenik usvojio.

Govoreći o ovom procesu, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović danas je podsjetila da su u Kantonu Sarajevo u prethodne dvije godine započeti veliki reformski iskoraci u oblasti preduniverzitetskog obrazovanja. Za te svrhe kreiran je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, koji je kao stručna tačka veoma važan segment u kreiranju daljnjih odgojno-obrazovnih procesa.

„Otvorili smo stručna usavršavanja, jer nam je veoma važno osnaživati prosvjetne radnike, davati im na značaju i jačati njihove kapacitete. Kurikularna reforma u KS zvanično je počela u septembru ove školske godine i provodi se jedno polugodište. Iza nas je period intenzivnog rada s ljudima koji implementiraju kurikularnu reformu u učionicama. To je jedan zahtjevan i težak posao i očekujemo da ćemo u narednom periodu upravo kroz servisiranje stalne podrške davati izuzetno dobre rezultate. Transformacija ide postepeno, ovo je društveni proces i podrazumijeva promjenu svakog pojedinca koji je uključen u proces odgojno-obrazovnog rada. Ukupne benefite moći ćemo mjeriti nakon par godina, to je tako u obrazovanju sa svim procesima. Do tada, radimo intenzivnu podršku kroz stručne timove koji su na terenu, koji su u stalnom kontaktu, radimo intenzivnu podršku kroz rad s našim nastavnicima i kroz ovakve edukacije“, navela je ministrica Hota-Muminović.

Potcrtala je da će Kanton Sarajevo, odnosno ministarstvo kojim rukovodi, intenzivno raditi na jačanju svih ovih kapaciteta.

„Veoma nam je stalno da proces reforme uspije, jer mi smo svi tu zbog naših učenika i upravo zbog njih sve ovo i kreiramo. Želimo škole učiniti mjestima gdje će se učenici osjećati ugodno, gdje će prepoznavati svoje prilike za rast i razvoj“, zaključila je ministrica Hota-Muminović.

Senada Salihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja objasnila je da edukacije koje se održavaju trenutno predstavljaju pripreme za narednu školsku godinu.

„Nastavnici se upoznaju s kurikularnom reformom, podučavanjem prema ishodima učenja. Od sutra počinju edukacije  za one nastavnike koji su u septembru ove školske godine krenuli u kurikularnu reformu. Dakle, za njih smo, za 29 predmeta koji su u procesu kurikularne reforme, organizirali edukacije u skoro svim školama. Govorit ćemo o formativnom praćenju, ishodima učenja, primjerima dobrih praksi... Naravno, sve ono što možda nije bilo dobro ili nije bilo moguće implementirati u prethodnom periodu, ali i dalje ćemo se truditi da sve poboljšamo i uključimo što više njih u edukacije“, objasnila je direktorica Salihović.

Institut je do sada organizirao stručna usavršavanja za više od 4.600 odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika.