Skip to main content
Please wait...

U Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

mirza.islamovic (28, Feb 2023)

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, večeras je u Vijećnici upriličena zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina.

Akademiji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predstavnici svih nivoa vlasti, političkog i javnog života Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Okerić je u svom obraćanju istakao da su se prije 31 godinu građani Bosne i Hercegovine opredijeli da krenu putem nezavisnosti i samostalnosti, u vremenu punom izazova, strahova, patnji i gubitaka.

"I pored naših različitosti, ponijeli smo se kao jedna nacija, ujedinjen u svojoj borbi za slobodu i time pokazali svijetu da smo spremni izboriti se za svoju budućnost. Danas, naša zemlja se suočava sa mnogim izazovima, ali kao i prije 31 godine, mi se nećemo predati. Naša volja za samostalnošću i nezavisnošću, naša želja za slobodom i pravdom, i naša hrabrost i odlučnost da se izborimo za bolju budućnost, vodi nas naprijed", rekao je predsjedavajući Okerić.

Podsjetio je da se radi o jednom od najznačajnijih datuma u novijoj historiji države BiH i da je od tada do danas naša domovina podnijela mnoge žrtve.

"Mi smo nacija koja je preživjela mnoge izazove, koja je ojačala kroz patnju, i koja je u stanju da izgradi prosperitetniju budućnost za sebe i svoju djecu. Naša zemlja ima bogatu historiju i kulturu, i snažnu zajedničku baštinu koja nas povezuje. Moramo cijeniti ovu baštinu i njegovati je, jer nas ona podsjeća na našu jedinstvenost i snagu. Danas, kao i prije 31 godine, mi moramo biti jedinstveni i odlučni u svojoj borbi za slobodu i nezavisnost. Moramo se suprotstaviti svim oblicima diskriminacije i netolerancije, te nastaviti graditi našu zemlju kao demokratsku i inkluzivnu državu, koja poštuje ljudska prava i jednakost svih građana i naroda", naveo je Okerić.

V.d. premijera KS Softić Kadenić je naglasila kako su Bosnu i Hercegovinu suverenom i nezavisnom učinili njeni građani svojom demokratskom voljom.

"Da bi zaustavili negativne trendove koji sve više slabe i svakodnevno razgrađuju naše društvo, neophodna je promjena paradigme. To je moguće ostvariti jedini stalnim podsjećanjem na ono što čini samu srž Bosne i Hercegovine, kao kolijevke višestoljetne različitosti i zajedničkog života, a to su njen pluralizam i njeno jedinstvo u različitosti. Moramo se iskreno otvoriti jedni prema drugima. Zato je u ovim danima važno zajedništvo i solidarnost u izgradnji jednog humanog održivog građanskog društva za nas i naše potomke. No, da bi gradili takvo društvo mi moramo čuvati i njegovati njegove temelje, a to su naša sloboda, jednakost i solidarnost i, prije svega, mir. Moramo čuvati i sačuvati mir. To dugujemo svima koji su dali svoje živote za ovu zemlju ali, prije svega, to dugujemo našoj djeci. Svima nama koji ovu srcoliku zemlju osjećaju u svojim srcima sretan Dan nezavisnosti. Živjela Bosna i Hercegovina“, poručila je Softić Kadenić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je tokom obraćanja poslao poruke mladim generacijama, ističući kako nijedna država nije data zauvijek.

"Na ovoj planeti postoji mnogo više naroda no što ima država. Toliko naroda je spremno da da život kako bi dobio ono što mi imamo. Mi imamo državu. I ako nešto ostane iza nas, neka to bude svijest o tome šta imamo, pa će ove buduće generacije sigurno napaviti je boljom no što smo to mi mogli. A mi smo je branili i odbranili“, rekao je Komšić.