Skip to main content
Please wait...

Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

mediha.zugic (28, Feb 2023)

Povodom 01.marta -  Dana nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo upućuju čestitke svim Bosancima i Hercegovcima:

"Građani Bosne i Hercegovine s ponosom obilježavaju svoj veliki praznik - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dan na koji su odlučili da žele živjeti u nezavisnoj i nedjeljivoj, građanskoj BiH.

Za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana, Bosanci i Hercegovci svih nacionalnosti su se opredijelili na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine. Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji.

Naša zemlja je, nakon toga, proglasila nezavisnost u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama, a 06. aprila 1992. godine uslijedila je i odluka o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine koju je donijelo Vijeće ministara Evropske unije. Nažalost, istog dana, kada je međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Nezavisnost domovine je ponovo trebalo braniti od agresora, a ogromna cijena odbrane plaćena je životima brojnih šehida i poginulih boraca, kao i nedužnih civila.

Njima, ali i hiljadama Bosanaca i Hercegovaca, Bosanki i Hercegovki, koji su na prvim linijima branili svoju zemlju, porodice i ognjišta,  pripada čast i zahvalnost, u prvom redu, što živimo u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini, kao i još mnogima koji su se, kroz historiju, borili za svoju domovinu.

Zato obilježavanje ovog izuzetno značajnog datuma u hiljadugodišnjoj tradiciji naše domovine predstavlja siguran i jedini ispravan put kojim naša zemlja Bosna i Hercegovina treba ići, uz jasno izraženu i snažnu volju naših građana da žive zajedno sa svima koji je doživljavaju kao svoju domovinu.
Sretan 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!"