Skip to main content
Please wait...

Obilježavanje 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine - poziv medijima

Obavještavamo vas da će sutra /utorak/ 01. septembra 2020. godine, u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, nizom aktivnosti biti obilježena 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce – branitelje Sarajeva i naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u njene temelje.

Programom manifestacije planirane su sljedeće aktivnosti:

I Odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH

1. Delegacije će odati počasti i polagati cvijeće na spomen obilježja poginulim civilima, šehidima i poginulim borcima-braniteljima u sljedećim terminima:

- u 10:00 sati – položit će cvijeće na Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića;

- u 10:40 sati – odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju kod Alipašine džamije;

- od 11:10 do 12:00 sati - odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na groblju „Lav“, na mezarju „Stadion“, na groblju „Sveti Josip“ i na groblju „Sveti Marko“.

2. Općinske delegacije će istog dana i u istom terminu na spomen-obilježjima i mezarjima /grobljima odati počast i položiti cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na područjima svih općina Kantona Sarajevo.

II Svečana akademija

1. od 17:00- 17:30 sati – Mezarje Kovači

- intoniranje himne;

- pozdravni govor ministra za boračka pitanja KS Hajrudina Grabovice;

- postrojavanje počasnog voda;

- učenje fatihe i odavanje počasti na drugi prigodan način;

- učenje jasin dove.

2. od 18:00 do 19:15 sati - Svečana akademija u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači

Molimo Vas da planirate dolazak vašeg novinara i ekipe.