Skip to main content
Please wait...

Potpisivanje Ugovora o grantu za tehničku pomoć projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” - poziv medijima

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl potpisat će u ponedjeljak, 07.06.2021. godine, u 09:00 sati, Ugovor o grantu za tehničku pomoć projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”.

Kako je najavljeno, potpisivanju će prisustvovati premijer KS Edin Forto, novi specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler i zamjenica ambasadorice Republike Austrije u BiH Nicola Hardwick.

Projekt ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” obuhvata provođenje mjera energijske efikasnosti na 40 javnih objekata u kantonu (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, dom zdravlja i ambulanta). 

Za njegovu realizaciju Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 EUR-a iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i dodatnih 2.000.000 EUR-a nepovratnih sredstava od strane Evropske Unije.

Dodatno, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je u pregovorima sa EBRD-om osiguralo nepovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM iz Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a. Ta sredstva će biti iskorištena za tehničku pomoć projektu, a u svrhu revizije glavnih projekata i podrške implementaciji ovog projekta (nabavka, nadzor, monitoring projektnih aktivnosti)itd.

Potpisivanje ugovora održat će se u zgradi Kantona Sarajevo, ulica Reisa Džemaludina Čauševića 1 – sala 100 (prvi sprat zgrade KS).

Nakon potpisivanja planirane su izjave za prisutne predstavnike medija.

Molimo Vas da planirate dolazak Vašeg novinara i ekipe.