Skip to main content
Please wait...

Press konferencija JU „Fond memorijala KS“ o najavljenoj rekonstrukciji zadruge u Kravici - poziv medijima

Javna ustanova „Fond memorijala Kantona Sarajevo“, u saradnji s partnerskim institucijama, organizuje press konferenciju, povodom objavljene informacije o rekonstrukciji zadruge u Kravici kojom je predviđeno uklanjanje tragova zločina počinjenih na području Bratunca.

Kravica je bila mjesto prve masovne egzekucije 13. jula 1995. gdje je, prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, ubijeno više od 1.000 osoba, nakon čega su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Tenderom koji je pokrenula Opština Bratunac, a dijelom finansirala Vlada Republike Srpske, izvršit će se rekonstrukcija i sanacija četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici i na taj način ukloniti oštećenja od metaka koja stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile u julu 1995. godine.

Institucije i organizacije koje njeguju kulturu sjećanja ovim povodom organizuju zajedničku press konferenciju na kojoj će se medijima obratiti dr. Ahmed Kulanić, direktor JU „Fond memorijala KS“, dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, prof.dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovjećnosti i međunarodnog prava UNSA, Amor Mašović u ime Instituta za nestale, te Hikmet Karčić, samostalni istraživač genocida i ratnih zločina.

Press konferencija će se održati sutra (utorak), 03. maja 2022. godine, u 12:45 sati u multimedijalnoj sali Kovači, odmah nakon spomen dove šehidima na mezarju Kovači.

 

Molimo vas da planirate dolazak vašeg novinara i ekipe.