Skip to main content
Please wait...

Poziv na prezentaciju Strategije za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS 2022-2032.

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se sutra /srijeda/, 25. maja 2022. godine, od 11:30 do 13:30 sati, u Hotelu Holiday - nova sala pored kongresne dvorane održati prezentacija rezultata i ključnih nalaza Strategije za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2022-2032.

Strategija je izrađena uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo, u sklopu projekta ,,Zeleni ekonomski razvoj - GED“ koji finansira Švedska, a provodi UNDP u BiH.

Cilj ove prezentacije je da se sve zainteresirane strane upoznaju sa aktivnostima projekta, te sadržajem i prijedlozima Strategije, koja će u konačnici dati jasne pravce djelovanja, potrebne aktivnosti i sredstva, kako bi se sistemski riješili problemi prekomjerne zagađenosti zraka u zimskom periodu uzrokovani emisijama iz individualnih ložišta.

Usljed nedostatka potrebnih ulaznih podataka, izradi Strategije je prethodio popis i izrada Registra svih emisija iz individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo. 

Izrada Strategije, između ostalog, je uključila: izračun ukupnih emisija i uticaja na kvalitet zraka svih individualnih ložišta na čvrsta goriva, analize i davanje prijedloga za unapređenje kontrole emisija, unapređenje dimnjačarskog sektora, kontrolu i certifikaciju peći i goriva koja se koriste u Kantonu Sarajevo, analizu izloženosti stanovništva prekomjerno zagađenom zraku, prijedlog mjera smanjenja emisija u zrak, unapređenje i izmjene zakonske regulative u cilju poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, izazove, rizike i prepreke pri realizaciji Strategije, te opcije izrade strateškog plana ograničenja korištenja čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo. Na osnovu analiza uticaja na kvalitet zraka, izvršena je analiza uticaja mjera na smanjenje emisija i poboljšanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo za tri razmatrane opcije.

Agenda prezentacije

11:30-12:00 sati -  Izjave za medije / dolazak gostiju i kafa za goste

12:00-12:15 sati - Uvodna obraćanja - Edin Forto, premijer KS, Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Eva Smedberg, šefica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH, te Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP BiH

12:15-13:00 sati - Prezentacija Strategije

13:00-13:30 sati – Diskusija

 

Molimo Vas da planirate dolazak Vašeg novinara i ekipe.

 

Služba za protokol i press KS