Skip to main content
Please wait...

Promocija “Infografika – Devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata“ – poziv medijima

Obavještavamo Vas da će se sutra /četvrtak/, 26. maja 2022. godine, sa početkom u 14:00 sati održati promocija “Infografika – Devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata“.

Promocija će se održati u multimedijalnoj sali Fonda memorijala KS, ulica Širokac broj 1.

U okviru nje, planirano je obraćanje ministara u Vladi KS Naide Hota-Muminović, Omera Osmanovića i Samira Avdića, te direktora Fonda Memorijala Ahmeda Kulanića.

Inače, “Infografika – Devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata“ je projekt kojeg je uredio Fond memorijala KS, dok su njenu izradu sufinansirali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Riječ je o jedinstvenom edukativnom materijalu, koji sadrži informacije o devet izuzetnih ljudi, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH, koje su lahko shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima.

Poziv za ovu prezentaciju upućen je svim direktorima škola u KS, kojima će nakon promocije biti dodijeljen po jedan primjerak uramljene spomenute infografike dimenzija 100x70 cm koje će u svojim školama postaviti na vidno mjesto.

I ova aktivnost ima za cilj razvijanje svijesti kod učenika o patriotizmu i domoljublju, kao univerzalnim vrijednostima, za koje su ovi heroji dali ono što je svima najvažnije – svoje život.

Heroji kojima je posvećena ova infografika ostavili su nam u naslijeđe domovinu, dok, mi ovakvim aktivnostima mlađim generacijama ostavljamo u naslijeđe sjećanje na njih i njihovu borbu.

Devet heroja je Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobilo Orden heroja oslobodilačkog rata „za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljene u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH“.

Orden heroja dobili su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur – Hujka, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.