Skip to main content
Please wait...

„Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“: Večeras u Narodnom pozorištu Mostar predstava „Hadžera“

U okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ večeras, 20. jula 2022. godine u 20:00 sati, u Narodnom pozorištu Mostar bit će odigrana predstava „Hadžera“.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo kroz predstavu Hadžera govori o najtežem obliku društvenog sukoba koji nalazimo u cjelokupnoj dosadašnjoj ljudskoj historiji, o ratu - sa svim svojim nesagledivim posljedicama  gubitaka ljudskih života, dugoročnim negativnim posttraumatskim emocijama na generacije, demografskim promjenama, sveopćoj materijalnoj i kulturnoj destrukciji.

Performans ‘’Hadžera’’ predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora, koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je preživio strahote rata. Dva srebrenička cvijeta pričaju svoje ispovijesti  kroz monološke forme, čuvajući kulturu sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH. Scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori daju poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce.

Ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Molimo kolege da angažiraju svoje dopisničke redakcije i poprate ovaj kulturni događaj.

Služba za protokol i press KS