Skip to main content
Please wait...

Okrugli sto “Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“ – poziv medijima

Poštovane kolegice i kolege,

Obavještavamo Vas da Fond memorijala Kantona Sarajevo, u čast borkinjama i svim ženama koje su dale doprinos u odbrani univerzalnih vrijednosti, slobode i mira, organizira okrugli sto „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“.

Okrugli sto bit će održan sutra /utorak/, 20. septembra 2022. godine u BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, sa početkom u 11:00 sati. Simbolično, na dan održavanja okruglog stola je ujedno i 30. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute.

„Okrugli sto posvećujemo braniteljkama Domovine u svim sferama života, borkinjama, bolničarkama, doktoricama, novinarkama, logističarkama i svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani i očuvanju Bosne i Hercegovine. Simbolika mjesta održavanja naučne konferencije govori dovoljno sama za sebe. Naime, Kalesija je prvi grad u BiH koji je oslobođen nakon samo 12 dana okupacije, i to 23. maja 1992. godine“, navode iz Fonda memorijala.

Na okruglom stolu će izlagati pripadnice Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, ratne novinarke, naučne radnice i istraživačice sa univerziteta i to: dr. sc. Meldijana Arnaut Haseljić, Sanela Osmanović, Sanela Prašović Gadžo, prim.dr. Fatima Klempić Dautbašić, Azra Đozo, Almasa Hadžić, Edina Sarić, Hedina Kljuno, Dževada Trešnjo, Zemka Seferagić, Mevlida Bašanović Konjević, prof.dr. Sanela Bašić, Nazaheta Akšamija, Anela Karačić, Jasmina Omerbegović, Namira Tanković, prof.dr. Amila Ždralović, Jasmina Zagorica, Belma Adilović, Halima Husić i Lamija Muftić.

Ovaj okrugli sto posljednja je programska aktivnost ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ te Vas molimo da putem, vaših medija, odnosno dopisničkih mreža, izvjestite o ovoj aktivnosti.

Služba za protokol i press KS