Skip to main content
Please wait...

Novosti


04.10.2023 (mirza.islamovic)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je danas Drugu osnovnu školu u Hrasnici.

Tokom posjete ministrica Hota-Muminović i direktor škole Almir Ćesko obišli su obnovljene kabinete za biologiju, hemiju i fiziku, učionice, zbornicu, kao i školsku kuhinju koja je opremljena u skladu sa HACCP sistemom. 

Resorno ministarstvo je ranije u školi investiralo u nabavku 15 novih računara i opreme za unapređenje 20 postojećih računara, čime je znatno poboljšana računarska oprema i infrastruktura škole.

04.10.2023 (benamin.turkovic)

Nakon višedecenijskih priča o pruzi do Hrasnice, danas svjedočimo početku radova na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Prvi put ova pruga se u planovima spominjala u godinama prije Olimpijade.

03.10.2023 (lamija.bojadzic)

Nakon cjelodnevne rasprave, Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela novi kantonalni Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Kako je u svom uvodnom izlaganju istakao ministar privrede KS Zlatko Mijatović, još od 2011. godine, kada je prvi put donesen Zakon o javno-privatnom partnerstvu KS (JPP), nije bilo nijednog zaključenog ugovora po tom modelu, što je jasno ukazalo na potrebu da se ova oblast u cjelosti ponovo normira kako bi se otklonili nedostaci uočeni u praksi.

03.10.2023 (azra.djozo)

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo će apsolutno podržati inicijativu zastupnika Davora Čičića, koju je on iznio na današnjoj Devetoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a kojom se Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo zadužuju za donošenje posebnog zakona lex specialis, kojim bi se definiralo finansiranje ustanova kulture od značaja za BiH, koje djeluju na području Kantona Sarajevo.

03.10.2023 (mediha.zugic)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović je, zajedno sa gradonačelnicom Grada Sarajeva Benjaminom Karić i direktorom Srednje mašinske tehničke škole Farukom Čupovićem, svečano otvorila obnovljenu školsku biblioteku i čitaonicu u ovoj školi koja se ponosi bogatom historijom.

Ministarstvo je već ranije investiralo u nabavku opreme za biblioteku u ovoj školi, te u nabavku 26 novih računara i unapređenje 15 postojećih računara.

02.10.2023 (benamin.turkovic)

MiPovodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade, te godišnjice Udruženja „Druga viteška Novi Grad Sarajevo“, večeras je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad upriličena svečana akademija, kojom su se prisutni još jednom prisjetili vitezova koje pamte ova sarajevska općina i grad Sarajevo. 

02.10.2023 (azra.djozo)

Ministarstvo obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo organizovalo je danas savjetovanje za sve direktore osnovnih i srednjih škola posvećeno sigurnosti učenika. To je bila prilika da ih se podsjeti na već postojeće procedure koje se primjenjuju u situacijama koje ugrožavaju najbolji interes djece i prezentiraju nove koje se odnose na hitne i iznenadne situacije u školama. 

Dokument Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama izradila je Radna grupa koju je Ministarstvo oformilo u junu 2023. godine, nakon nemilih događaja u školama u državi i regiji. 

02.10.2023 (mirza.islamovic)

Obilježavanje Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo ove godine održava se pod sloganom "Sretan možeš biti svijete, samo ako je zdravo i sretno dijete".

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, vodeći se željom i namjerom da pomogne djeci kojima je pomoć najpotrebnija, djeci koja u ovom trenutku vode bitku za zdravlje i život kao i njihovim roditeljima, donijelo je odluku da sredstva koja ove godine ima na raspolaganju za obilježavanje Dječije nedjelje utroši namjenski za pomoć ovoj djeci.

30.09.2023 (lamija.bojadzic)

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo tokom prošle i ove godine uspješno je provelo projekte rekonstrukcije i opremanja školskih kuhinja u 35 osnovnih škola.

Ovi projekti uključivali su temeljne rekonstrukcije objekata, nabavku profesionalnog inoks kuhinjskog namještaja i montažu kuhinjskih aparata. Paralelno s tim, formirani su školski HACCP timovi u svakoj od ovih škola, a završena je i HACCP edukacija, uz uspostavljanje neophodne prateće dokumentacije. Trenutno se provodi dodatna intenzivna obuka školskih HACCP timova.

30.09.2023 (mediha.zugic)

Pod pokriviteljstvom Jedinstvene organizacije boraca Kantona Sarajevo danas su održane sedme po redu Veteranske igre, čiji je domaćin, sada već tradicionalno, Sportsko-rekreativni centar Gaveljić u Hotonju.

Bila je ovo prilika da se kroz sportsko takmičenje nadmeće 200 učesnika u različitim sportovima - šahu, pikadu, malom fudbalu i stonom tenisu.

Današnje sportske igre svečano je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je još jednom ukazao na značaj sportskih druženja za naše branitelje.

30.09.2023 (benamin.turkovic)

Zbog velike zainteresiranosti građana za skrining projekt “Život je u pitanju”, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je osiguralo dodatna sredstva za oko 2.800 i više pregleda kože.

Objavljen je Javni poziv za dostavu ponuda za pružanje usluga skrining pregleda ranog otkrivanja raka kože. Javni poziv će biti otvoren 10 dana, a pravo učešća imaju sve javne i privatne zdravstvene ustanove na području KS koje ispunjavaju uslove propisane Javnim pozivom.

29.09.2023 (azra.djozo)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković, zajedno sa saradnicom i predstavnicima Kantonalnog tužilaštva KS, Ministarstva unutrašnjih poslova KS - Uprave policije, J.U. Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, kao i direktoricom Fondacije lokalne demokratije Jasminom Mujezinović danas je u okviru studijsko-edukativne posjete gradu Barcelona održala sastanak s Marijom Eugènijom Gay, zamjenicom gradonačelnika za oblast socijalnih prava, kulture, sporta, obrazovanja i teritorijalne koordinacije glavnog katalonskog grada.

29.09.2023 (lamija.bojadzic)

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo danas su posjetili predstavnici Udruženja građana Narodna kuhinja "Optimisti" iz Prijedora  koji su uručili zahvalnice ministru za boračka pitanja KS Omeru Osmanoviću i Vladi Kantona Sarajevo za nesebično zalaganje prilikom dodjele paketa za najugroženije korisnike ove kuhinje. 

Riječ je o osjetljivoj kategoriji ljudi, koji se pretežno snabdijevaju obrocima na ovaj način, a dodjela 320 prehrambenih paketa olakšat će rad kuhinje u narednom periodu.

29.09.2023 (benamin.turkovic)

Kantonalna uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Općini Trnovo donirala je višenamjensko vozilo, a primopredaja mašine upriličena je jučer na Bjelašnici.

Nakon potpisanog Sporazuma, te zajednički definiranih tehničkih karakteristika mašine, Općina je provela proceduru javne nabavke. Vrijednost ugovora bila je 215.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a, a nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača, kompanije TERRA BiH, mašina je jučer isporučena Općini.

29.09.2023 (benamin.turkovic)

Međunarodni dan starijih osoba, u organizaciji Udruženja “Generacija”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, obilježen je danas u sarajevskom parku At Mejdan. Uz prigodan kulturno-zabavni program i aktivnosti, upriličeno je druženje s osobama treće životne dobi.

Na ovaj način Sarajevo se pridružilo brojnim evropskim gradovima koji obilježavaju Međunarodni dan starijih osoba, a to je prvi korak u promociji zdravog starenja i svijesti o važnosti ove oblasti u našem društvu.

29.09.2023 (azra.djozo)

Konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH Muhammed Husein Ansari posjetio je ministra kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Kenana Magodu.

Tema sastanka bila je unapređenje kulturne saradnje između Irana i Bosne i Hercegovine s posebnim akcentom na izdavaštvo i kinematografiju.

Sastanku je prisustvovao i bosanskohercegovački pisac Džemaludin Latić, koji cijeli svoj život neumorno njeguje razvoj kulture, zbog čega je i ovoga puta pružio podršku u jačanju odnosa između dvije države.

29.09.2023 (mediha.zugic)

Prema zahtjevu Ministarstva komunalne privrede, infrastruture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, nadležne kantonalne inspekcije vrše pojačan nadzor uklanjanja ambrozije.

Na osnovu karte sa ucrtanim lokacijama staništa ove visokoalergene biljke, koju je dostavilo Ministarstvo, nadležni inspektori su obišli ta mjesta, te izdali naloge za mehaničko uništenje alergene biljke na privatnim parcelama, kao i javnim površinama gdje je uočena.

28.09.2023 (mediha.zugic)

Svečana manifestacija "Naše nebo izvrsnosti" održana je danas u hotelu "Hills" u Sarajevu, kako bi se promovisali najuspješniji takmičari i takmičarke za ostvarene rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou za školsku 2022/2023. godinu.

Ovom značajnom događaju je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

28.09.2023 (benamin.turkovic)

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović danas je obišao brojne aktuelne radove na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS), te iskazao zadovoljstvo viđenim. Poručio je da sarajevski aerodrom brojnim novim sadržajima konačno dobiva vizure modernih aerodroma u svjetskim metropolama.

Ovom prilikom, ministar Mijatović se sastao s direktorom MAS-a Alanom Bajićem, s ciljem analize javnog poziva koji je prethodno proveden i koji je za rezultat imao povezivanje Sarajeva i Londona direktnom avio-linijom.

28.09.2023 (lamija.bojadzic)

Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo i predsjedavajuća komisije, zastupnica Vildana Bešlija bili su domaćini Programu obuke koja tretira rodno odgovorno budžetiranje, a koje implementira organizacija UN Women.

UN Women koordinatorica za rodno odgovorno upravljanje Edita Miftari istakla je saradnju s Kantonom Sarajevo koja traje već dvije godine, a uključuje šest kantonalnih ministarstava u oblasti finansija, obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva i privrede.