Skip to main content
Please wait...

Vlada KS dala saglasnost Ministarstvu privrede za sufinansiranje višemilionskih projekata: „Zeleno svjetlo“ za nove skijaške staze, šestosjed, jezero, modernizaciju „Zetre“...

benamin.turkovic (8, Jun 2023)

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu privrede za sufinansiranje više investicijskih projekata KJP “ZOI '84” u milionskim iznosima. Osnovni ciljevi ovih projekata su podizanje konkurentnosti Ski centra Bjelašnica i unapređenje sportskih olimpijskih objekata u svrhu održavanja sportskih takmičenja, treninga, rekreacije i turističkih potreba građana kroz unapređenje infrastrukture.

Među njima je projekt izgradnje paralelnog ski lifta K2” u iznosu do 2.800.000 KM.

„Instaliranjem novog paralelnog ski lifta K2 povećao bi se kapacitet i efikasnost vertikalnog transporta na Bjelašnici, smanjile bi se gužve, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća“, obrazložio je ministar privrede Zlatko Mijatović.

Još jedan od danas odobrenih projekata je zamjena ski lifta Kotlovi, u iznosu do 3.300.000 KM. Ulaganje u izgradnju ski lifta Kotlovi se povećava kapacitet vertikalnog transporta na Bjelašnici kao i sigurnost eksploatacije, smanjile bi se gužve u donjem dijelu planine, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća. Također, izgradnjom novog lifta, kapacitet Kotlova bi se povećao za 100 posto, obzirom da je postojeći lift van funkcije.

Vlada je danas „dala zeleno svjetlo“  i za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji Do, za što je predviđeno 20.000.000 KM.

„Nova šestosjedna žičara Štinji Do omogućila bi rasterećenje gužvi na lokaciji Babin Do, povećanje kapaciteta vertikalnog transporta, te bi određeni broj korisnika koristio novu instalaciju umjesto već izgrađenog šestosjeda Olimpijski spust, što bi na kraju rezultiralo decentralizacijom skijališta, a lokaciju Štinji Do učinilo značajno frekventnijom“, objasnio je ministar Mijatović, koji je dodao da je ovo jedan od najznačajnijih kapitalnih projekta Ski centra Bjelašnica u narednom periodu. 

Ministarstvo privrede  sufinansirat će  i projekt skijaške staza Kolijevka 2, u iznosu do 2.000.000 KM. Njegovom realizacijom, uz uspostavljanje visokih svjetskih FIS i ekoloških standarda. 

Ministri su danas podržali i sufinansiranje projekta izgradnje jezera Akumulacija III, u iznosu do 5.200.000 KM.  Na ovaj način uspostavlja se funkcionalan sistem osnježenja na skoro svim postojećim skijaškim stazama na Bjelašnici. 

Vladinom odlukom Ministarstvu privrede odobreno je i sufinansiranje rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih skijaških staza, za što je predviđeno 2.270.000 KM, te projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza, s iznosom do 1.000.000 KM. 

Odlukom Vlade danas je odobren i projekt “Ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju sportske dvorane Zetra- faza I” u iznosu do 3.580.000 KM. Osnovni cilj ovog investicionog projekta je rekonstrukcija, modernizacija i obogaćivanje sadržaja u Olimpijskom kompleksu Zetra. Njegovom relaizacijom značajno bi se uticalo i na povećanje prihoda, povećanje broja korisnika, povećanje konkurentnosti, poboljšanje sanitarnih uslova, poboljšanje sigurnosti, smanjenje operativnih troškova, te oživljavanje Olimpijskog kompleksa Zetra kako s inovativnim i jedinstvenim sadržajem tako i s povećanjem broja posjetitelja.

Ministar privrede Zlatko Mijatović zaključit će sporazume o sufinansiranju ovih projekta  s KJP “ZOI 84” OCS d.o.o. Sarajevo. Sredstva su planirana u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu,  i bit će operativna nakon što budu odobrena od strane izabrane finansijske institucije i potvrđena kao operativna od Ministarstva finansija KS.