Skip to main content
Please wait...

Učenici sarajevskih škola putuju i uče o Bosni i Hercegovini: "Domovina....to se srcem izgovara"

lamija.bojadzic (13, Oct 2023)

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje  KS je organiziralo i sa zadovoljstvom prati studijsko putovanje učenika sarajevskih škola koji dijele svoje oduševljenje putovanjem prema Krajini i upoznavanjem sa svojom domovinom.

Drugi dan putovanja učenike je doveo do kule na Ostrošcu, njihovi utisci su prelijepi, kako kažu mistični, kao u Harry Potteru. Muzej 505. viteške bužimske brigade učinio ih je  ponosnim.

Danas je počeo i posebni program Kultura sjećanja, aktivnost pod nazivom "Naša duhovnost", a primarno je namijenjena učenicima 3. razreda srednjih škola Kantona Sarajevo.

Učenici će tokom ove programske aktivnosti posjetiti različite religijske zajednice u BiH, sudjelujući u projektima koji promiču učenje o tradiciji i međureligijski dijalog.

Među aktivnostima je planirana i posjeta Collegium Artisticum, gdje je izložena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad. Izložbu s više od 700 dragocjenih eksponata u naredna dva mjeseca, posjetit će preko 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.
Ovu izložbu najvećim dijelom podržala je Vlada Kantona Sarajevo.

Istovremeno, u okviru ovog pojekta, mali planinari nastavljaju pohode i učestvuju u historijskom času "Kad planine progovore".

Koordinaciju ovih inspirativnih aktivnosti preuzima JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, čime se osigurava uspješna provedba niza programskih aktivnosti.

"Hvala svim prosvjetnim radnicima koji učenje čine cjeloživotnim putem i dragocjenim iskustvom", poručuju iz resornog ministarstva.