Skip to main content
Please wait...

Učenici prvih razreda srednjih škola KS na studijskom putovanju "Od rata do mira": 

mirza.islamovic (14, May 2024)

Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo krenuli su jutros na četverodnevno studijsko putovanje "Od rata do mira" koje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prema kojem će posjetitit centralni, sjeverni i zapadni dio naše zemlje.

Prema planu putovanja, učenici će posjetiti Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Bihać, Prijedor, Vlašić i Travnik.

Učenicima su se na putovanju pridružili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koji su istakli da je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje.

"Ovo je novi učenički standard. Želimo učenicima pružiti najbolje mogućnosti da bi sutra mogli očekivati svjetliju budućnost za BiH i naše društvo. Ako učenicima budemo pružali dobre prilike, programe, projekte, školsku infrastrukturu i opremu, sigurni smo da ćemo kreirati ambijent koji će za njih biti poticajan da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju", rekla je ministrica Hota-Muminović i dodala da će učenici imati priliku da se upoznaju s prirodnim i historijskim ljepotama naše zemlje.

Studijska posjeta “Od rata do mira” jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti posebnog programa “Kultura sjećanja”, a protežu se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.

Učenici će, između ostalog, imati priliku da posjete Franjevački samostan, obiđu šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima, posjete Stari grad Ostrožac, mezar generala i heroja odbrambenooslobodilačkog rata Izeta Nanića, Muzej 505. bužimske brigade, Nacionalni park Una, šehidsko spomen-obilježje Kamičani, čaršiju u Kozarcu...

"Učenici će imati priliku da prisustvuju historijskim časovima. Posebno će biti naglašena uloga Petog korpusa Armije BiH, posjetit će Spomen-sobu generala Izeta Nanića. Ovo je jedna velika učionica na otvorenom, sve ono što su kroz osnovnu školu učili i što će učiti u srednjem obrazovanju, iz prirodnih, društvenih nauka i egzaktnih nauka imat će priliku da vide na licu mjesta. Pokazalo se da je ovo dobar projekt koji je u potpunosti finansiran iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, te smatramo da sve što sada uložimo u našu djecu predstavlja pravu investiciju. Sigurni smo da će ova djeca biti kreativci, da će doprinostiti svojoj domovini, njegovati mir, toleranciju i suživot, te da će se međusobno upoznavati", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Za koordiniranje ovih aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja. 

Premijer Uk naglasio je da se radi o jednom od bitnijih projekata, jer je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje, kroz infrastrukturu, opremanje škola, ulaganje u nastavnike.

"Ovaj studijski program koji traje od ove školske godine, a naša namjera je da se on proširi u narednim godinama i na druge krajeve BiH, kako bi učenici tokom srednjoškolskog obrazovanje obišli sve krajeve naše zemlje. To je najbolji način da upoznaju ljepote naše domovine", rekao je premijer Uk.