Skip to main content
Please wait...

Tematska sjednica skupštinske komisije o ruralnom razvoj u KS: Evropske integracije donose više sredstava, moramo imati viziju kako ih dobiti i usmjeriti

lamija.bojadzic (15, May 2024)

Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju Skupštine KS, kojom predsjedava zastupnica Sanela Klarić, održala je prvu tematsku sjednicu o ruralnom razvoju u našem kantonu.

Kanton Sarajevo je nedavno prvi put dobio svoj Zakon o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a sutra bi Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine trebao usvojiti  Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za narednih pet godina, što, kako je istakla zastupnica Klarić, dodatno daje okvir i Kantonu Sarajevo da razvija viziju svog ruralnog razvoja.

„Jednu takvu strategiju može donijeti i Kanton Sarajevo, kako bi se pripremili za povlačenje grantova EU u svrhu boljeg kvaliteta života u ovim sredinama. Želimo da oni koji žive i rade u ruralnim sredinama imaju bolji pristup javnom prijevozu, komunalnoj infrastrukturi, da imaju kvalitetan digitalni signal, da imaju kulturne, sportske, rekreativne sadržaje. Važna je mogućnost da poljoprivrednici poboljšaju konkurentnost i kvalitetu svojih proizvoda. Oko 35 posto svog budžeta EU usmjerava u ruralni razvoj. Važno je da i mi prepoznamo potrebu i mogućnost stvaranja optimalnih uslova za život u takvim sredinam“, naglasila je Klarić.

Kroz svoja izlaganja, prisutni su se dotakli brojnih aspekata bez koji je teško posmatrati i definisati ruralni razvoj. O platnom sistemu IPARD strukture u Bosni i Hercegovini govorio je Jakub Butković, direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvitku BiH. O federalnim i kantonalnim potencijalima ruralnog razvoja prisutne je upoznao prof.dr. Sabahudin Bajramović, s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu. Dekarbonizacija kroz ruralni razvoj bila je tema izlaganja prof.dr. Hamdije Čivića, a o održivoj poljoprivredi i diverzifikaciji govorila je prof.dr. Aleksandra Nikolića sa istog fakulteta. Pravci ruralnog razvoja tretirani su danas i kroz diskusije o šumskom potencijalu Kantona i države BiH, uz naglasak da se, obzirom da je 65 posto teritorije BiH pokriveno šumom, nužno strateški odrediti prema gazdovanju i upotrebi tog prirodnog i privrednog potencijala kroz politike ruralnog razvoja o čemu su izlaganje imali prof.dr. Ahmed Lojo i prof.dr. M.Alibegović.

U procesu evropskih integracija važno je znati viziju razvoja, uz obavezan monitoring, tj. praćenje tog ulaganja. Nažalost, prema revizorskom izvještaju Ureda za reviziju FBiH, efekti novčanih ulaganja, pokazalo se, vrlo su neefikasni i minorni, a u nekim oblastima bilježe smanjenja odnosno gubitke.

„Bez obzira što smo u FBiH za 44 posto povećali ulaganja u poljoprivredu, dešava nam se da smanjujemo proizvodnju i nemamo efekte. Zbog toga je jako važno da imamo nadzor, monitoring, evaluaciju o čemu smo takođe danas govorili.  Prakse EU su takve, vi ne možete bez vizije i bez praćenja ulaganja dobiti novac. Nažalost, nema dovoljno odgovornosti, jasne kaznene politike. Najnoviji revizorski izvještaj u FBiH kaže da se prosjećno godišnje nekih 130 000 KM daje onima koji su već nezakonito koristili sredstva poticaja.  Moramo znati efekte ulaganja, a za to nam trebaju monitoring i evaluacija. Ne smije se desiti ono što imamo, da povećavate sredstva, a da na terenu nemate efekte. Neko mora odgovarati za to. Porazno je, prema izvještaju revizije, npr. u posljednje tri godine, da se samo pet posto tog novca provjeri u FBiH od plasiranih 381 miliona KM. Zato nemamo očekivane rezultat“, iznijela je podatke zastupnica Klarić.

Danas je održana prva sjednica ove komisije na temu ruralnog razvoja u KS, a prema najavi, naredna sjednica će okupiti i proizvođače, privrednike i nevladine organizacijama o ovoj oblasti.