Skip to main content
Please wait...

Studijsko putovanje "Od rata do mira": Učenici iz KS posjetili Cazin, Veliku Kladušu, Bužim i Bihać

mirza.islamovic (16, May 2024)

Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo koji se nalaze na studijskom putovanju "Od rata do mira", jučer su,  drugog dana ovog putovanja, posjetili brojne lokacije u Krajini. Putovanje je organizorano s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja i upoznavanja s kulturno-historijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama naše domovine. 

Ovo studijsko putovanje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, a za koordiniranje aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS. Učenicima na ovome putovanju pridružili su se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović. 

Prva lokacija za sarajevske đake jučer je bio Cazin, odnosno Stari grad Ostrožac, najznačajniji je kulturno-historijski spomenik na području općine Cazin. Sjecište je različitih historijskih perioda, uprava i kultura naše zemlje. Tvrđava je smještena na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja, 12 kilometara od Bihaća. Đaci su ovom prilikom imali priliku istražiti kompleks koji se sastoji od srednjovjekovne tvrđave, utvrde iz perioda Osmanlija, dvorca Lothara von Berksa i sekcije skulptura u vanjskom dijelu. 

Učenici i ostatak delegacije posjetili su jučer i Stari grad u Velikoj Kladuši, najznačajniju historijsku znamenitost na području velikokladuške općine, najdominantniju građevinu i ujedno njen simbol.

Posebno srdačan doček delegacija iz Sarajeva imala je u Bužimu, maloj općini na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. U vrijeme agresije na BiH, od 1992. do 1995. godine, postao je sinonim za hrabrost u odbrani domovine. Hrabri Bužimljani predvođeni herojem Izetom Nanićem dali su ogroman doprinos u odbrani Bosanske krajine, a delegacija je jučer posjetila mezar generala i heroja Izeta Nanića, te muzej 505. bužimske brigade. 

Jučerašnji dan sarajevski srednjoškolci okončali su posjetom gradskoj jezgri Bihaća.