Skip to main content
Please wait...

Prvi put održano kantonalno takmičenje iz Hemije za učenike osnovnih i srednjih škola u KS

benamin.turkovic (20, May 2024)

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, 14. i 16. maja, 2024. godine prvi put realizirano je kantonalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo iz nastavnog predmeta Hemija.

Na takmičenju, koje je održano u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn i Prvoj gimnaziji, učestvovalo je 57 učenika osnovnih i 29 učenika srednjih škola.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović čestitala je svim učesnicima, izrazivši zadovoljstvo zbog kreiranja novih prilika za učenike sarajevskih škola. 

“Na ovaj način učenici mogu dodatno razmijeniti znanja, interesovanja i vještine, što je također prilika za rast. Zahvaljujem se školama domaćinima u kojima su održana takmičenja. Iskrene čestitke svim učenicima na postignutim rezultatima, kao i njihovim vrijednim nastavnicima na pripremi i podršci. Ovo je još jedna platforma koja će, sigurna sam, motivisati naše učenike da radoznalo istražuju i eksperimentišu dalje na putu ka izvrsnosti”, izjavila je resorna ministrica.

Najuspješniji učenici devetih razreda osnovnih škola su:

1. Din Taletović - OŠ ”Fatima Gunić” (nastavnik: Ševkija Ćosić)

2. Luna Karaica - OŠ ”Safvet- beg Bašagić" (nastavnik: Sanela Pohara)

3. Fatima Turković - OŠ "Pofalići" (nastavnik: Behija Hot)

Najuspješniji učenici drugih razreda srednjih škola su:

1. Maximilian Aaron Jelačić - KŠC Opća-realna gimnazija (nastavnik: Dajana Lekić Andželić)

2. Imran Tabaković - Prva bošnjačka gimnazija (nastavnik: Amira Okerić)

3. Ilhan Habul - Gimnazija Obala (nastavnik: Adisa Bajrović)