Skip to main content
Please wait...

Premijer Uk sa predstavnicima temeljnih organizacija kulture naroda BiH "Preporoda" i "Prosvjete"

mirza.islamovic (18, Nov 2023)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk sastao se sa predstavnicima temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine - Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", koje uz Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija", spadaju među najstarije institucije u našoj zemlji, s tradicijom dužom od 120 godina. 

Tokom sastanka razgovarano je o radu ovih društava i saradnji koje ostvaruju sa institucijama Kantona Sarajevo. Predsjednici "Prosvjete" i "Preporoda" Nedeljko Masleša i Sanjin Kodrić zahvalili su se premijeru Uku za nedavno donesenu odluku kojom su ova četiri društva dobila status od posebnog značaja za Kanton Sarajevo. Ovo je, kako je naglašeno, kruna višegodišnje saradnje koja će pomoći da se status i položaj nacionalnih kulturnih društava podigne na nivo koji ona zaslužuju i koji su stekli kroz više od 120 godina rada na promociji kulture i izgradnji bosanskohercegovačkog društva u cjelini. 

Premijer Uk je potvrdio da će na svečanom koncertu "Sazvučja", koji će biti održan u sarajevskoj Vijećnici, a koji četiri društva poklanjaju Sarajevu i BiH, biti svečano uručene ove odluke. 

Učesnici razgovora dotakli su se i budućeg rada, izrazivši nadu da će biti još plodonosniji, ali i razgovarali o još uvijek neriješenim problemima, među kojima je ključno pitanje imovine koja je 1949. godine oduzeta ovim društvima i koja još nije vraćena. Rješavanje ovog pitanja, istaknuto je, uveliko bi riješilo i unaprijedilo rad ovih društava.

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, istakao je važnost Odluke o posebnom statusu temeljnih organizacije kulture naroda BiH, koju je u aprilu ove godine na prijedlog Ministarstva kulture i sporta KS donijela Skupština KS. Ovim je, dodaje, konačno na primjeren način riješen problem statusa i sufinansiranja rada i djelovanja ovih organizacija u KS, što ovu odluku čini historijskom.
 
"Također, premijera Uka upoznali smo i s izrazito uspješnom saradnjom koju ostvarujemo naročito s Ministarstvom kulture i sporta KS, koje kontinuirano i vrlo odgovorno podržava naš rad i djelovanje te, zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, predstavlja naš glavni oslonac u smislu sufinansiranja našeg rada i djelovanja. Uz brojne druge naše projekte, programe i aktivnosti koji se ne bi mogli realizirati bez podrške Ministarstva kulture i sporta KS, posebno smo naglasili podršku projektu izrade prve bosanskohercegovačke opere Tvrtko, kralj bosanski, čiji je glavni sufinansijer upravo Ministarstvo kulture i sporta KS, što iznimno cijenimo kao izrazito vrijedan iskorak s ciljem stvaranja novih kulturnih vrijednosti od šire društvene važnosti", rekao je Kodrić.

Dodao je da su u toku aktivnosti vezane za pripremu koncerta Sazvučja, koji u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine organiziraju temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

"Ovaj izrazito vrijedan muzički događaj biće prilika da se javno zahvalimo kako Gradu Sarajevu, tako i Kantonu Sarajevo za podršku našem radu i djelovanju, a naročito za donošenje odluka kojima su temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine prepoznate kao organizacije kulture od posebnog značaja za Grad Sarajevo, odnosno Kanton Sarajevo. I ovaj koncert jedan je od pokazatelja važnosti saradnje kako temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine međusobno, tako i saradnje s nadležnim organima, a sve 'za sreću doma i naroda', što je suštinska misija Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod'. Slično se odnosi i na naše druge, bratske i sestrinske organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine", istakao je Kodrić.