Skip to main content
Please wait...

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

mirza.islamovic (18, May 2024)

Svečanim postrojavanjem, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježje poginulim pripadnicima i veteranima Prve brigade policije Stari Grad, te svečanim defileom veterana danas je obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić , ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

"Teško je reći nešto što već nije rečeno. Prvi put nakon agresije, nalazimo se u proaktivnom stanju, kada treba da bude usvojena rezolucija o genocidu. Da se kaže šta se ovdje dešavalo. Mi smo željni pravde i istine. Svaka bitka je bila presudna, svako postrojavanje je bilo presudno i mnogi su se dobrovoljno javljali u redove MUP-a i Armije. Mi se sjećamo heroja, a agresori ratnih zločinaca", poručio je ministar Osmanović.

Na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja - Alije Izetbegovića, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad. Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada. U redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika dalo je živote u odbrani domovine.