Skip to main content
Please wait...

Ministrica Pavić Pečenković prisustvovala humanitarnoj večeri Hayat TV-a "Zaustavimo nasilje"

azra.djozo (16, May 2024)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković prisustvovala je televizijskom događaju -  Humanitarno veče, povodom društveno-odgovorne kampanje “Zaustavimo nasilje“. 

Kampanju su podržale ličnosti iz javnog i kulturnog života, te mnogobrojne kompanije, organizacije i institucije. 

„Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice sarađuje s Fondacijom lokalne demokratije koja vodi jedinu Sigurnu kuću – Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo. Cilj nam je da svaka žrtva nasilja ima sigurno sklonište i podršku, da zna da nije sama u svojim bitkama i da postoje osobe i institucije koje će uvijek stati iza njih“, izjavila je ministrica Pavić Pečenković ovom prilikom.

Dodala je i da Ministarstvo, pored toga što finansira Sigurnu kuću, pruža kontinuiranu podršku žrtvama nasilja i nakon odlaska iz te kuće.

„U pitanju je socijalni program za žrtve nasilja u porodici u kojem, nakon izlaska iz sigurne kuće, imaju osiguran i plaćen smještaj za narednih šest mjeseci, kako bi mogli organizovati svoj život i krenuti novim putem“, objasnila je ministrica Pavić Pečenković.

Osvrnula se i na svoj dugogodišnji rad u Centru za socijalni rad, naglašavajući važnost rada i sa zlostavljačima.

„Moram istaći da je ovo jako bitno, jer žrtvama nasilja svakako pružamo bezuslovnu pomoć, ali ako se ne radi i sa nasilnicima, oni će nažalost pronaći novu žrtvu“, navela je ministrica Pavić Pečenković.

Misija kampanje “Zaustavimo nasilje” je podizanje svijesti o prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja, davanje glasa žrtvama nasilja, te prikupljanje donatorskih sredstava za rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini.

Humanitarno veče uživo u programu Hayat TV-a i putem njegovih društvenih mreža mogli su pratiti gledatelji širom Bosne i Hercegovine, a imali su priliku i donirati novac za rad sigurnih kuća putem humanitarnog broja telefona. Tom prilikom prikupljeno je oko 100.000 KM.