Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA MESIHOVIĆ OBIŠLA TEHNOLOŠKI PARK UNIVERZITETA U ISTANBULU

lamija.bojadzic (15, May 2024)

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Adna Mesihović, u okviru posjete Istanbulu i realizaciji programa „Obrazovna saradnja Turske i Bosne i Hercegovine“, posjetila je Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU) i obišla njihov Tehnološki park.

U razgovoru s rukovodstvom Tehničkog univerziteta istaknuto je nekoliko oblasti za potencijalnu saradnju univerziteta iz Kantona Sarajevo i BiH sa Tehničkim univerzitetom, s posebnim akcentom na zajedničkim naučnoistraživačkim projektima, zajedničkim programima studiranja, te razmjeni profesora i studenata.

Ministrica Mesihović je i ovoga puta naglasila važnost međunarodne saradnje u visokom obrazovanju koja doprinosi kreiranju inovativnih i modernih studijskih programa, a daje i priliku studentima da razmjenjuju iskustva sa svojim kolegama širom svijeta.

“Međunarodna promocija visokog obrazovanja Kantona Sarajevo, zajedno s mogućnostima primjene programa za studentske međunarodne razmjene, važan je segment u izgradnji modernog obrazovanja. Uspostavljanje partnerstava i razmjena sa univerzitetima iz drugih zemalja može omogućiti studentima iz inostranstva da studiraju na univerzitetima u Kantonu Sarajevo. Mnogi od naših fakulteta, kako privatnih tako i onih na Univerzitetu, nude programe na engleskom jeziku. Stoga ćemo podržati svaku priliku koja nam se ukaže da kroz promociju i predstavljanje dostupnih programa privučemo veći broj međunarodnih studenata", istakla je ministrica Mesihović.

Kao dobar primjer zajedničke saradnje istaknut je program dvostruke diplome ostvaren između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i ovog istanbulskog univerziteta kroz međunarodni program dvostruke diplome u šest područja studija, i to mašinstva, arhitekture, ekonomije, elektronike i komunikacijskog inženjerstva, kompjuterske nauke i bioinženjeringa, a studiranje je omogućeno i u Sarajevu i u Istanbulu, što studentima pruža nacionalno i međunarodno iskustvo studiranja.

Tokom boravka, delegacija je posjetila i Univerzitet u Istanbulu kojeg je osnovao još davne 1453. godine osmanski sultan Mehmed II Osvajač. Ipak institucija visokog obrazovanja u savremenom smislu univerzitet postaje kada je 23. jula 1846. godine osnovana Kuća za mnoge nauke koja je 1932. godine postala današnji Univerzitet u Istanbulu. Univerzitet u Sarajevu ima potpisan sporazum sa ovim univerzitetom za sva studijska područja na oba univerziteta.