Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS izdvojilo 700.000 KM za izgradnju kanalizacione mreže u naseljima Kovačići i Velešići

mediha.zugic (21, Dec 2015)

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su  danas sporazume o sufinansiranju projekata rekonstrukcije komunalne infrastrukture u naseljima Kovačići i Velešići, te izgradnje prostora za rekreaciju Hum na području ove općine.

Za realizaciju  projekata Ministarstvo  prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša  je  izdvojilo 700.000 KM.

  Sporazumima  je definisana izgradnja i rekonstrukcija kanalizacionog sistema u navednim naseljima, kako bi se riješilo pitanje prihvata i odvodnje oborinskih i otpadnih voda koje se nažalost trenutno većim dijelom ulivaju u korito rijeke Miljacke, kroz stare mješovite kolektore.

„U ulici Emerika Bluma u Kovačićima postoji stari fekalni kolektor koji koristi i za oborinsku vodu, zbog čega nastaju brojni problemi, posebno u periodu velikih padavina kada je onemogućeno njegovo normalno funkcionisanje. Ovim sredstvima ćemo graditi novi separatni kolektor kojim će se omogućiti kvalitetnija odvodnja vode. Kad su Velešići u pitanju, jedan kanalizacioni sistem će prikupljati sve kanalizacione, fekalne i oborinske vode sa prostora Strelišta, iz ulice Ćamila Sijarića i općenito prostora ove Mjesne zajednice te ih usmjeriti u novi kolektor“, naveo je načelnik Koldžo.

Naglasio je da će se na ovaj način popraviti situacija i sa klizištima na području ove dvije mjesne zajednice.

 "Ovo je nastavak saradnje sa Općinom Novo Sarajevo  kroz koju nastojimo osigurati bolje uslove života i zaštitu okoliša na ovom prostoru. Realizacijom projekata  osigurat ćemo zaštitu rijeke Miljacke, u nju će se ulijevati samo ono što je prihvatljivo i neće zagađivati okolinu. Također, na ovaj način osiguravamo i uslove za izgradnju prostora za reakreaciju Hum za naše građane“, naglasio je ministar Lukić. 

Kako je istaknuto, u realizaciju projekata biće utrošeno oko milion KM. Uz  sredstva Kantona Sarajevo u iznosu od 700. 000 KM ostatak će obezbijediti Općina Novo Sarajevo.