Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo pravde i uprave KS: Sastanak o nastavku aktivnosti na implementaciji reforme lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo

azra.djozo (24, Aug 2023)

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić održala je jučer sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i Saveza općina i gradova na temu nastavka aktivnosti na implementaciji reforme lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo.

Cijeneći kompleksnost administrativno-pravne reforme koja se treba provesti, Ministarstvo pravde i uprave KS, kao nosilac izrade i pripreme Zakona o lokalnoj samoupravi, organizovalo je ovaj sastanak s ciljem da predstavnici jedinica lokalnih samouprava iznesu svoje stavove o ključnim pitanjima koja je potrebno definisati, a kako bi Ministarstvo kreiralo što kvalitetnije zakonsko rješenje.

Također, tokom sastanka razmijenjene su informacije o dosadašnjim realizovanim aktivnostima, kao i problemi s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave zbog nedonošenja ovog propisa.

Zajednički stav svih učesnika ovog sastanka je da se aktivnosti na implementaciji reforme lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo trebaju intenzivirati, kao i da se inicira održavanje zajedničkog sastanka predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Kako je istakla ministrica Softić Kadenić, trajno regulisanje ove oblasti je zakonska obaveza, a ujedno će predstavljati i pozitivan pomak u koordinaciji viših i nižih nivoa vlasti u cilju poboljšanja života građana u Kantonu Sarajevo.