Skip to main content
Please wait...

Ministar Osmanović sastao se s predstavnicima Udruženja 4. viteška motorizovana brigada

benamin.turkovic (26, May 2023)

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović primio je predstavnike Udruženja 4. viteška motorizovana brigada Ilidža, predvođene predsjednikom Muhamedom Nogom.

Ovom prilikom, predstavljene su aktivnosti Udruženja, a povod za susret bila je i podrška projektima kroz aktuelni javni poziv koji realizira Ministarstvo za boračka pitanja KS. Osim što su predstavili konkretne ideje koje bi uključili mlade ljude u projekte planirane u narednom periodu, današnji sastanak bio je prilika da se razgovara kako i na koji način delegirati probleme branitelja, s kojima su suočeni.

Ministar Osmanović zahvalio se na dosadašnjoj saradnji sa Udruženjem, koje realizuje projekte kulture sjećanja, te istakao kako podrška i u budućnosti neće izostati.

''Danas smo imali priliku da razgovaramo o svemu što je Udruženje 4. viteška motorizovana brigada Ilidža realizovalo do sada, ali i o planovima za naredni period. Ono što predstoji jeste evaluacija zahtjeva po aktuelnom javnom pozivu, gdje ćemo imati uvid u projekte koje su nam ove godine kandidirali i na koji načim možemo podržati iste. Također bih želio da pohvalim

Udruženje za sve do sada urađeno na promovisanju kulture sjećanja, kojom se njeguje sjećanje na herojstvo i patriotizam boraca sa Ilidže i hrabre vitezove koji su ugradili živote u temelje Bosne i Hercegovine’', poručio je ministar Osmanović.

Četvrta viteška motorizovana brigada formirana je 28.jula 1992. godine, a zbog doprinosa u odbrani domovine 28. jula 1994.  brigadi je dodijeljen počasni naziv Viteška. Kroz redove brigade je prošlo više od 10.000 vojnika, od kojih je 1.132 zbog ranjavanja dobilo status ratnog vojnog invalida. Najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovana su 33 pripadnika, od toga 11 posthumno, a tri pripadnika odlikovana su Ordenom. Za odbranu domovine živote je dalo 425 boraca ove brigade.