Skip to main content
Please wait...

Ministar Bošnjak: Za 100% smo povećali iznos za ekološke NVO, projekt "Sarajeco" je prilika za dobre ideje

azra.djozo (17, May 2024)

Ministar komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak danas je prisustvovao otvaranju takmičenja Climathon Sarajevo 2024.

Climathon je globalna konferencija koju organizira EIT Climate-KIC i održava se godišnje u preko 130 gradova širom svijeta. Cilj je potaknuti zajednicu na razvijanje zelenih ideja i rješavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju u zaštiti okoliša i suočavanju s klimatskim promjenama, a sve radi ubrzanja razvoja zelenih i karbonski neutralnih gradova.

Climathon kao zeleno start up takmičenje predstavlja jedinstvenu priliku za spajanje inovacija i zaštite okoliša, otvarajući vrata novim mogućnostima.

“Svaka ideja koja dolazi od strane mladih ljudi, osobito u okviru borbe i globalnih aktivnosti s klimatskim promjenama i zašititom okoliša, mora dobiti odgovoran pristup od strane onih koji su u sistemu donošenja odluka.

Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ove godine je za 100% povećalo iznos sredstava za projekte i ideje koje se delegiraju po javnom pozivu za projekte NVO sektora iz oblasti ekologije i zaštite okoliša.

Projekt i novi sveobuhvatni pristup “Sarajeco” upravo je prilika za predlaganje i stavljanje na dnevni red svih onih korisnih i neophodnih ideja kojim želimo dati snažan doprinos javne svijesti o odlaganju i razvrstavanju otpada, o mogućnostima što učinkovitijeg ozelenjavanja javnih površina, raznih vrsta kampanja i drugih aktivnosti”, rekao je ministar Bošnjak, prilikom otvaranja sarajevskog Climathon-a.

Prvi Climathon u Sarajevu platforma je za nove zelene ideje po dva izazova: kvalitet zraka i upravljanje otpadom.