Vlada Kantona Sarajevo

Obilježeni “Dani kotoračkih bitaka”

U organizaciji JOB Unije veterana i Općine Ilidža, danas je upriličen tradicionalno-historijski susret ''Dani kotoračkih bitaka'', a ujedno je obilježen i ''Dan Mjesne zajednice Butmir''. Cvijeće je položeno na spomen-obilježju u Butmiru, kao i na spomen-obilježju u Donjem Kotorcu, gdje je održan i historijski čas, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je ovom prilikom istakao važnost sjećanja na sve naše šehide, koji ne smiju biti zaboravljeni.

''Mi smo u jednoj zajedničkoj obavezi prenošenja i njegovanja kulture sjećanja, a toj obavezi svjedočimo i danas obilazeći mjesta stradanja naših saboraca, sjećajući se borbi koje su vođene na ovim prostorima. Bila je to granica nemogućeg, odbranjen je put spasa i slobode. Bitke, koje su vođene od 17. do 21. marta, bile su krucijalne obzirom da je odbranom Kotorca odbranjeno i Sarajevo. Naposljetku, ostaje žal što nisam imao priliku boriti se sa saborcima područja Kotorca, hrabrim sinovima našeg grada“, istakao je ministar Osmanović.

Historijski čas bio je prilika da se evociraju uspomene iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, s posebnim akcentom na Kotoračke bitke, kao i na sve šehide koji su položili živote u odbrani grada Sarajeva.

Ministar Osmanović je, ovom prilikom, uručio i nagrade za pobjednike Memorijalnog šahovskog turnira ''Mehmedalija Arnaut-Učo, koji je održan u nedjelju 12. marta u Butmiru.

Prva kotoračka bitka desila se na današnji dan '93. godine i vodila se danima. Bila je to odlučujuća bitka i ključna odbrana od jakog napada agresorskih snaga na ovaj dio slobodne ilidžanske teritorije. Slabo naoružani, nedovoljno organizovani i pripremljeni naši borci su se oduprli mnogostruko jačem agresoru.

Tih dana na ovom području živote su položili: Amir Ahmetspahić, Hajrudin Ćatović, Huseini Arsim, Izet Kadić, Hajrudin Kalauzović, Nurko Kršo, Ekrem Mujkić, Jusuf Mulaosmanović, Ahmed Pajević, Vahid Silajdžić, Nusret Suljević, Nedžad Šehović, Nijaz Tucaković i Hamid Dupovac-Haće, pripadnik jedinice „Crni labudovi".