Vlada Kantona Sarajevo

Švedska i Vlada Kantona Sarajevo izdvajaju 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva – poziv medijima

Uslijed velike zainteresovanosti građana za subvencioniranje zamjene peći, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska u jednakim omjerima ukupno izdvajaju 2,9miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva.

Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

Sporazum o finansiranju na projektu povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo potpisat će predstavnici Ministarstva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). UNDP će implementirati aktivnosti u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Švedska.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju potpisivanju ovog sporazuma, koje će biti upriličeno u ponedjeljak, 13. septembra 2021. godine, sa početkom u 11:00 sati u press sali (kod Svečanog ulaza u zgradu Kantona), Reisa Džemaludina Čauševića 1.

Medijima će se obratiti:

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo

njena ekselencija Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini

Projekt Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energijske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Projekt finansira Švedska, a realizuje UNDP u saradnji sa partnerima.

 

13.09.2021 - 11:00
Slika: