Vlada Kantona Sarajevo

Zaključivanje ugovora o finansiranju subjekata male privrede po osnovu linije finansiranja Kantona Sarajevo-Ministarstvo privrede i Bosna Bank International d.d. Sarajevo-poziv medijima

Obavještavamo vas da će SUTRA /UTORAK/ 28. februara 2017. godine sa početkom u 11:00 sati biti upriličeno potpisivanje ugovora o finansiranju sa pet subjekata male privrede kojima su odobrena finansiranja po osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Kantona Sarajevo-Ministarstva privrede i Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Ugovori će biti potpisani u multimedijalnoj sali, u prizemlju zgrade Kantona Sarajevo.

Ugovore o finansiranju sa subvencioniranom kamatnom stopom (profitnom maržom), u prisustvu ministra privrede KS Muharema Šabića, će potpisati ovlašteni predstavnici pet privrednih subjekata: Alu point d.o.o., Ećo Company d.o.o., Respect d.o.o., Ans Drive d.o.o., Rondic Trgopek i direktor sektora za pravna lica Bosna Bank International d.d. Sarajevo Edin Brkić.

Finansiranja subjekata male privrede sa subvencioniranom kamatnom stopom namijenjena su za unapređenje ekonomskog rasta i razvoja subjekata male privrede u svim privrednim sektorima, što potvrđuje i potpisivanje ovih ugovora sa privrednim subjektima iz metalne, drvne i građevinske industrije kao i iz oblasti pružanja računovodstvenih usluga. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora o finansiranju navedenih subjekata male privrede iznosi 3.910.000,00 KM.

Subjekti male privrede imaju izražene potrebe za finansijskim sredstvima kako bi obezbijedili uredno obavljanje registrovane djelatnosti i veoma teško dolaze do adekvatnih finansijskih sredstava za finansiranje sopstvenog razvoja. Odabir korisnika finansiranja – subjekata male privrede izvršen je po osnovu javnog poziva, a na osnovu dostavljenih razvojnih programa/projekata koji uz obezbijeđeno finansiranje omogućavaju stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta za razvoj postojećih privrednih subjekata, nastanak novih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta.

Zaključivanjem današnjih i, u narednim danima, ostalih ugovora o finansiranju, Kanton Sarajevo-Ministarstvo privrede i Bosna Bank International d.d. Sarajevo ovom linijom finansiranja i subvencioniranjem dijela godišnje profitne marže u visini tri procentna poena po svakom pojedinačnom finansiranju realizuju jedan od osnovnih strateških ciljeva iz Strategije razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine i Zakona o poticaju razvoja male privrede.

Imajući u vidu veliku zainteresovanost privrednih subjekata, osnovanost i uspješnost implementacije aktuelne kreditne linije, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede u godišnjem planu provođenja Programa razvoja male privrede za 2017. godinu su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2017. godinu godinu planirali sredstva za ostvarenje ovog strateškog cilja.

Molimo vas da planirate dolazak vašeg novinara i ekipe.

 

28.02.2017 - 11:00