Vlada Kantona Sarajevo

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja u planu otvaranje Dnevnog centra za podršku porodicama u riziku od razdvajanja

 O problemima štićenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, obrazovnom procesu i implikacijama online izvođenja nastave na štićenike, te o funcionisanju i planovima razvoja ove kantonalne javne ustanove, razgovarali su ministri u Vladi KS Naida Hota-Muminović, Ivana Prvulović i Samir Avdić sa direktorom Doma Tarikom Smailbegovićem, tokom posjete ovoj ustanovi.

Sastnaku je prisustvovao i Zlatan Kovačević, predsjednik Udruženja za djecu i mlade IUVENTUS, koje okuplja štićenike i bivše štićenike domova za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz hraniteljskih porodica, te zastupa njihove interese.

Teme razgovora bile su i aktivnosti koje će štićenicima Doma obogatiti slobodno vrijeme tokom ljetnog raspusta. S tim u vezi je ministar Avdić obećao da će štićenicima  Doma omogućiti olakšan pristup institucijama i udruženjima kulture i sporta.

Ministri su ovom prilikom obišli građevinske radove koji se izvode u ovoj ustanovi s ciljem njene adaptacije, a radi pružanja novih usluga. U planu je otvaranje Dnevnog centra s ciljem pružanja podrške porodicama u riziku od razdvajanja i preveniranja trajnog smještaja djece u ustanovu.