Vlada Kantona Sarajevo

U domovima zdravlja u KS jučer aplicirano 170 trećih doza vakcina, Moderna na raspologanju za sve dobne grupe

Prema izvještaju koji JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dostavlja Ministarstvu zdravstva KS, jučer je na punktovima u domovima zdravlja aplicirano 170 trećih doza vakcina.

Na raspologanju za sve dobne grupe je 5.400 trećih doza vakcine Moderna. Ministarstvo zdravstva KS poziva sve građane iznad 18 godina, kojima je prošlo šest i više mjeseci od prijema druge doze vakcine Moderna, Pfizer i AstraZeneca i tri do šest mjeseci od prijema druge doze vakcina Sinovac ili Sinopharm da se jave na bilo koji punkt u domovima zdravlja.

“Još jednom napominjemo da za osobe koje su prebolovale Covid-19, a onda vakcinisane s obje doze, još nema preporuka proizvođača za primanje treće doze”, navode iz Ministarstva zdravstva KS.

Ranije je u Kantonu Sarajevo omogućeno davanje treće doze zdravstvenim radnicima i korisnicima u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba, za imunokompromitirane kategorije, a od ove sedmice i za osobe iznad 70 godina starosti kojima je prošlo više od šest mjeseci od prijema druge doze.

“Podsjećamo da će ovog vikenda punkt za vakcinaciju biti postavljen u Grand Centru na Ilidži, te obavještavamo građane da vakcinaciju mogu obaviti i tamo”, poručuju iz Ministarstva zdravstva KS.