Vlada Kantona Sarajevo

Treći radni sastanak: Počinje rušenje objekata na trasi Prve tranverzale

Danas je Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao  treći radni sastanak   na temu realizacije zaključaka sa prethodnih radnih sastanaka. Prema riječima ministra saobraćaja Adnana Štete, u okviru rušenja objekata na trasi Prve transverzale, već su objavljena dva javna poziva za izbor izvođača ovih radova.
„ Prvi javni poziv okončavamo 15. oktobra i krećemo u rušenje objekata na dionici od Kranjčevićeve ulice i Ulice Braće Begić. Drugi javni poziv se zavšava 11. novembra        nakog čega ćemo izabrati izvođače za rušenje objekata na čitavoj dionici Prve transverzale kako ne bi usporavali dalje radove. Sve će se raditi u skladu sa elaboratom i metodologijom rušenja  , a prema redosljedu  rješavanja imovinsko pravnih odnosa na  pojedinim dionicima”, naglasio je ministar Šteta.
Do kraja naredne sedmice, kako je i najavljeno,  biće u potpunosti izmješten  depo minibuskog saobraćaja     iz Ulice Halida Kajtaza na lokalitet Alipašino Most uz čišćenje pomenutog prostora.
Iz Direkcije za puteve su istakli da planovi za odabir izvođača radova na prvoj  dionici od Tehničke škole do ulice Braće Begića idu po planu, a javni poziv   je najavljen za prvu polovinu ovog mjeseca.
Predstavnici Općina Centar su izvjestili o toku aktivnosti na iznalaženju rješavanja pitanja objekata kolektivnog stanovanja na dionici saobraćanice koji se nalaze u ovoj  općini, kao i o drugim procedurama  koji se vode u okviru priprema za gradnju
Uz  premijera KS Edina Forte, tim za praćenje realizacije projekata izgradnje Prve tranverzale čine i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, načelnici općina Centar, Vogošća i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić, Edin Smajić i Nedžad Koldžo, te direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve KS Mirza Hulusić i Selmir Kovač, kao i kantonalni pravobranilac Kemal Karić.