Vlada Kantona Sarajevo

Prije 20 godina, u BiH je DNK metodom obavljena prva identifikacija žrtve iz masovnih grobnica

O procesima identifikacije žrtava proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kao i o djelovanju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) razgovarano je danas na sastanku predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića sa djelatnicima Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu i Edwinom Huffineom, jednim od najzaslužnijih osoba za pokretanje rada ICMP-a u našoj zemlji.

Predsjedavajući Okerić je, ovom prilikom, odao priznanje gospodinu Huffineu i djelatnicima  ICMP-ja, kao i Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju na identifikaciji desetina hiljada žrtava genocida i agresije na BiH 92-95.

Godine 1999. ICMP je, u saradnji sa Institutom za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo i Kliničkim centrom u Tuzli, uspostavio laboratorije za identifikaciju žrtava na osnovu uzoraka kostiju i krvi, uzetih od žrtava i njihovih srodnika, te su ubrzo i započete DNK analize.

“U novembru 2001. godine urađena je prva identifikacija u Bosni i Hercegovini, a radilo se o posmrtnim ostacima petnaestogodišnjeg dječaka iz masovne grobnice u Srebrenici. To je bio početak značajnog procesa koji je rezultirao analizom desetina hiljada koštanih uzoraka”, naveo je prof.dr. Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS, koji je bio dugogodišnji uposlenik Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo, objašnjavajući kako je uloga ovog instituta bila ključna u prve tri godine identifikacije žrtava i rada ICMP-a u našoj zemlji.

“Smatram da je ovo jedan od najvažnijih datuma u poslijeratnoj historiji naše zemlje, jer proces identifikacije žrtava rata nije samo vraćanje imena skeletima, nego i vraćanje mira porodicama koje bar mogu otići na mezar i grob svojim ubijenim srodnicima. Bez ovih rezultata ne bi bilo ni sudskih presuda zločincima”, istakao je prof.dr. Marjanović.

O ovoj temi su govorili i njegove bivše kolege, direktor Instituta Naris Pojskić, profesorice Adaleta Durmić i Lejla Kapur Pojskić, te djelatnik ICMP-ja Rijad Konjhodžić.

Istaknuto je, između ostalog, da je BiH kroz rad svojih naučnika postala vodeća u oblasti identifikacije žrtava rata i prirodnih katastrofa, a njihove metode su primjenjivane širom svijeta, pri identifikaciji žrtava iz masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata u Sloveniji, žrtava cunamija, ratova u Libiji i Iraku.

To je potvrdio i gospodin Huffine, ističući kako je model koji je primjenjivan u Bosni i Hercegovini promijenio svijet u procesima identifikacije. 

Nažalost, izmještanjem DNK laboratorija ICMP iz BiH u Holandiju, prije nekoliko godina, otišli su i bosanskohercegovački uposlenici, što je, kako je istaknuto, porazno za državu BiH, koja nije pravovremeno djelovala i pružila adekvatnu podršku kako bi se procesi identifikacije i dalje obavljali ovdje, a mladi naučnici ostali u svojoj zemlji. Porazno je i to da je baza podataka sa velikim brojem genetičkih podataka Bosanaca i Hercegovaca van BiH.

Predsjedavajući Okerić kazao je da je ovo samo jedna od posljedica djelovanja retrogradnih politika u našoj zemlji, koje obesmišljavaju život građana i neodgovornog djelovanja pojedinaca kojima su povjerene javne funkcije. Kazao je kako je siguran da dolaze mlade generacije koje su odlučne i svjesne pravih vrijednosti u našoj zemlji koje treba čuvati.

Djelatnicima ICMP-ja i Instituta poručio je da su se svojim zalaganjem ugradili u državotvornost Bosne i Hercegovine.

“Možete biti ponosni na sve ono sto ste uradili za svoju zemlju, dali ste nemjerljiv doprinos utvrđivanju istine o protekloj agresiji na našu zemlju i kažnjavanju zločinaca, donijeli ste smiraj porodicama žrtava. Posebno priznanje zaslužujete jer svoje znanje prenosite mladim generacijama djelatnika u ovoj oblasti”, istakao je predsjedavajući Okerić, ovom prilikom.