Vlada Kantona Sarajevo

Premijer Forto i ministar Vranić u Beogradu upoznali ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara o poklon vaučerima za 2.000 zdravstvenih radnika

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda danas su u Beogradu ministru zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatiboru Lončaru predstavili Program „Odmori u Sarajevu“, odnosno besplatne vaučere koje je Kanton Sarajevo obezbijedio za boravak zdravstvenih radnika Srbije u sarajevskim hotelima.

Premijer Forto, u ime građana Sarajeva, zahvalio se ministru Lončaru na pomoći i donaciji Vlade Srbije od 20.000 doza vakcina koje su upućene u aprilu mjesecu ove godine istakavši da je Program „Odmori u Sarajevu“  gest kojim se želi iskazati zahvalnost i produbiti prijateljstvo.

„Građani Sarajeva neće zaboraviti humanost države Srbije u trenucima kada nam je pomoć bila najpotrebnija, kada nismo imali niti jednu dozu vakcina. Upravo zato, želimo da se zahvalimo zdravstvenim radnicima Srbije, ljudima koji su godinu i više dana radili u “crvenim zonama”, koje ovim putem pozivam da se prijave za vaučere, i da dođu u Sarajevo, da besplatno odsjednu u nekom od naših hotela, da se lijepo i ugodno odmore, u društvu prijatelja“, istakao je Forto.

Ministar Lončar zahvalio je premijeru Кantona Sarajevo na vaučerima za zdravstvene radnike Srbije, istakavši da je koronavirus moguće pobijediti samo saradnjom i zajedničkom borbom.

„Pandemija koronavirusa potvrdila je činjenicu da se u teškim trenucima moramo osloniti jedni na druge, da krize poput ove, uzrokovane virusom, možemo savladati i prebroditi isključivo zajedničkom borbom. Naši ljudi vole Sarajevo, stoga sam siguran da će veliki broj zdravstvenih radnika iz sistema zaštite od Covid 19 infekcije iskoristiti ovu priliku i lijep gest naših prijatelja“, istakao je Lončar.

Program subvencionisanja turističko-ugostiteljskih usluga smještaja u 14 sarajevskih hotela kreiran je od strane Кantona Sarajevo, u znak zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je pružila direktnu pomoć Кantonu Sarajevo kroz donacije vakcina.

Program je namjenjen državljanima Republike Srbije, zdravstvenim radnicima koji su radili u “crvenim zonama”, koji vaučer za besplatan boravak u Sarajevu mogu iskoristiti do 31.12.2021.godine.