Vlada Kantona Sarajevo

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava: Svim autorima, književnicima, čitaocima i ljubiteljima knjige čestitku uputio ministar Samir Avdić

U povodu 23. aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava, čestitku svim autorima, književnicima, čitaocima i ljubiteljima knjige uputio je danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

„Izreka koja kaže 'Reci mi šta čitaš, pa ću ti reći ko si' na jednostavan i kratak način poručuje koliko knjiga oblikuje čovjeka, njegovu misao, djelovanje i mjesto u društvu. O knjigama su napisane knjige, u njima su svjedočanstva razvoja ljudske civilizacije, one su formirale ljepši dio našeg bića.

Sa razvojem tehnologija i brojnih online platformi knjige i pisana riječ postali su dostupniji i pristupačniji ljudima širom svijeta. Neki će reći da se tako gubi čar čitanja koja postoji kada se otvore papirne stranice knjiga i odluta sa autorom u njegove svjetove. Važno je da su knjige dostupne u više formi, da svako može naći ono šta želi.

Knjiga je bila i ostala čovjekov najbolji prijatelj. Tempo života, nažalost, složit će se mnogi, ostavlja nam sve manje vremena za čitanje. Ipak, potreba za lijepom riječi, kroz upoznavanje sa novim ljudima i događajima, vraća knjigu u naše ruke.

Zadaća i obaveza svakog društva jeste zaštita prava autora ne samo knjiga, nego svih umjetničkih i naučnih stvaralaca. Država Bosna i Hercegovina je tu oblast uredila Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH. Svjesni smo i brojnih kršenja ovih prava, ali to nas obavezuje da poduzmemo veće napore kako bi autorima na ovaj način vratili dio vrijednosti koje su oni nama dali.

Autorima, književnicima, ljubiteljima knjige i cjelokupnoj čitalačkoj publici čestitam 23. april – Svjetski dan knjige i autorskih prava“, kaže se u čestitki koji je ministar Avdić poslao ovim povodom.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Odabran je datum 23. april, jer su tog dana 1616. godine umrli William Shakespeare i Miguel de Cervantes. Simbolično, po katalonskim običajima, na ovaj datum se dragim ljudima daruju knjige i ruže.