Vlada Kantona Sarajevo

Povodom 100 dana Vlade KS, pripremljen dokument „Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu“

U skladu sa jučerašnjom najavom premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, a povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo, danas je finaliziran „Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu“.

Ovaj dokument je alat novinarima i analitičarima koji im omogućava praćenje i korekciju rada nosilaca javnih funkcija, ali je istovremeno i iskaz spremnosti Vlade KS da svoje planove i rezultate dijeli sa građanima, navodi u uvodu ovoga dokumenta premijer Forto.

„Naša namjera je postići trajnu, strukturnu promjenu nabolje, promijeniti odnos sistema prema građanima i institucijama koje finansiramo. Naš cilj je povratak povjerenja u sistem. Želimo prije svega izbjeći greške, posebno ne ponoviti one iz prošlosti. Veoma smo svjesni svih problema i sposobni smo ih rješavati. Dali smo konkretna obećanja, čija implementacija je već uveliko započela.

Oko svih mjera i promjena savjetujemo se s našim socijalnim partnerima, onima na koje se promjene i mjere direktno odnose“, navodi dalje premijer Forto.

Ističe i kako ovaj kvartalni izvještaj istovremeno prikazuje i rad Vlade u prvih 100 dana od imenovanja, period koji je postavljen kao standard u svijetu, po kojem se onda procjenjuje uspjeh premijera, ministara, te Vlade u cjelini.

„Običaj je da tokom prvih 100 dana, Vlada i premijer konzumiraju taj kratki period kao vrijeme mira, 'poštede' medija i političke konkurencije. Mi to nismo imali. Ali, nismo tu da se žalimo. Želimo potcrtati glavni prioritet ove Vlade i mene kao premijera: normalan život, u normalnom društvu, u normalnom gradu“, ističe premijer.

Naglašava kako je cilj ove Vlade trajno promijeniti Kanton Sarajevo.

„To možemo učiniti samo uz vašu pomoć i solidarnost, koje su prijeko potrebne u trenucima najvećih globalnih izazova u kakvim se i sami trenutno nalazimo“, poručuje premijer Forto u svom uvodnom obraćanju.

 

PrilogVeličina
PDF icon vlada_tabela_final.pdf3.04 MB