Vlada Kantona Sarajevo

Pokrenute aktivnosti za gradnju Centralnog spomen-obilježja svim borcima Armije i MUP-a RBiH

Nakon 10 godina čekanja, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ponovo je i ispočetka pokrenulo aktivnosti radi izgradnje Centralnog spomen-obilježja svim borcima Armije i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

O idejnom rješenju šta bi trebalo pisati na spomeniku, koji će se graditi na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Starom Gradu, resorni ministar Ismir Jusko i direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić danas su razgovarali sa bosanskohercegovačkim književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom kojeg su zamolili da kreira manifest koji će biti uklesan na spomenik.

"Idejno rješenje od prije 10 godina kojim raspolažemo, nažalost, nije ispunjavalo tražene uvjete te su mišljenja da bi bio promašaj da se spomen-obilježje gradi prema tom ranijem rješenju. Sada počinjemo sve ispočetka. Zavod za izgradnju pripremit će dokumentaciju za raspisivanje novog javnog poziva za izradu idejnog rješenja za gradnju spomenika a u međuvremenu smo željeli započeti i razgovore sa našim uvaženim književnikom Sidranom, kako bismo dobili najbolje rješenje”, kazao je ministar Jusko.