Vlada Kantona Sarajevo

Počinje isplata majskih egzistencijalnih naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu egzistencijalne naknade za maj 2021. godine, te se očekuje da će korisnici ova sredstva imati na računima od petka, 11. jula 2021. godine, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine njihovog rasknjižavanja.

U obračun za maj je uključeno 3.095 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec biće isplaćeno ukupno 660.255 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, retroaktivno dobiti pripadajući iznos. Obzirom na proceduru, manji broj zahtjeva se još nalazi u obradi i oni će biti obuhvaćeni narednim obračunima.

Najveći iznos naknade je 275 KM - za 55 mjeseci učešća u Armiji RBiH i MUP-u BiH, a najmanji 60 KM - za 12 mjeseci učešća.

Pozivaju se korisnici koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog iznosa i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Iz Ministarstva podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje ovog prava, odnosno na njegov prestanak - zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo.

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.