Vlada Kantona Sarajevo

Počeo upis učenika u 1. razred srednjih škola u Kantonu Sarajevo

Povodom upisa u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC Elmedin Selmanović održali su press konferenciju.

Prvi konkursni rok traje od 11. do 18. juna do 16 sati, a drugi od 24. do 28. juna”, istakla je na početku svog obraćanja ministrica Hota - Muminović.

Dodala je da je online sistem upisa otvoren jutros u 9 sati, prema unaprijed zadanim kriterijima i dozvoljenim upisnim kvotama za srednje škole.

"Sretni smo što će još jedna generacija učenika osnovnih škola dobiti priliku da pronađu svoje mjesto, da pokažu koliko su konkurentni, ali i što će nastaviti svoje formalno obrazovanje. Očekujemo da se upiše oko 3.800 učenika, i da svi oni odaberu po tri opcije škola, po vlastitom izboru. Plan upisa postavljen je nešto šire iz razloga što jedan dio učenika dolazi izvan Kantona Sarajevo, a postoji određen broj privatnih škola koje su dio ovog online sistema. U sistemu upisa nalaze se ukupno 43 srednje škole, od čega je 36 javnih i sedam privatnih. Poželjela bih svim učenicima sreću i da ovaj proces upisa zajedno sa roditeljima i starateljima dožive sa što manje stresa", rekla je ovim povodom ministrica Hota-Muminović.

Treba istaći da je objavljen i konkurs za deficitarna zanimanja za 13 srednjih škola – prvi put za učenike i trećih razreda, što znači da će Ministarstvo finansirati cjelokupno

školovanje učenika ovih učenika i njihove 1., 2. i 3. razred sa zanimanjima koja se stiču trostepenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Uključene su i škole za učenike sa poteškoćama, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje iz svake škole stipendira po 30 učenika, a zanimanja su stolar, bravar, hemijski čistač i dr.

Objavljen je i poziv za stipendiranje talentovanih/nadarenih učenika tj. učenika koji imaju odličan uspjeh tokom školovanja i osvajali nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, a sve sa ciljem što veće promocije STEM nauke.

Direktor Selmanović je istakao zadovoljstvo što je UTIC već pet godina partner resornom ministarstvu u sprovođenju procesa online upisa učenika u srednje škole.

Istakao je da je broj učenika devetih razreda ove godine bio 3.956, od čega je već do sada sistemom online upisa pristupilo oko 3.600 učenika.

Naveo je da nisu zabilježene nikakve poteškoće u navedenom procesu, te naglasio da ukoliko učenici ili roditelji imaju određenih nedoumica, mogu se obratiti timu za podršku UTIC-a, gdje će dobiti sve dodatne informacije.

"Oko 2.300 učenika je danas do 14 sati već napravilo svoje izbore, a očekujemo da će i preostali učenici to vrlo brzo uraditi. Važno je napomenuti da učenici, ukoliko nisu zadovoljni izborom ili želi promijeniti odluku, imat će dvije mogućnosti za reizbor. Prvi reizbor je 14. juna, a drugi 16. juna", rekao je Selmanović.